18 septembrie 2021 - 01:03

ANSVSA NU INTERZICE creșterea porcinelor în gospodărie!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România.

Anunțul a fost făcut de Serviciul Comunicare și Logistică Documentară al ANSVA în urma unor informații eronate apărute în presă, prin care este denaturată situația reală.

În urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate.

„În propria gospodărie, fiecare crescător poate crește câte porcine dorește și să facă sau nu reproducție. ANSVSA intenționează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, nicidecum să interzică creșterea sau reproducția în gospodăriile populației. Astfel, cei care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane (PPA) în România”, se arată într-un comunicat transmis presei de ANSVSA.

Oficialii Agenției menționează că responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației și verificarea respectării obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare a animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluției pestei porcine africane.

„Atâta timp cât pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, ANSVSA, instituția responsabilă pentru sănătatea și bunăstarea animalelor are rolul de prevenție și combatere a acestui virus prin aplicarea de măsuri specifice. Chiar în condițiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 236 în prezent, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul este permanent prezent. Ca dovadă în acest sens stă panta ascendentă pe care se află numărul de focare, odată cu încălzirea vremii. În ultima săptămână au fost înregistrate 70 de focare noi în 16 județe”, se mai precizează în comunicat.

Oficialii ANSVSA atrag atenția că este esențial ca virusul PPA să nu provoace pagube economice de o asemenea anvergură astfel încât să facă imposibil pentru statul român să asigure fondurile necesare pentru despăgubiri. În perioada în care virusul evoluează în jurul fermelor, activitatea acestora este blocată și sunt șanse foarte mari ca boala să afecteze animalele din aceste unități, ceea ce ar duce la o creștere exponențială a pagubelor pe întreg lanțul de producție.

Din 2017 până în prezent, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 200 de milioane de euro.

Oficialii Agenției subliniază faptul că responsabilitatea prevenirii și combaterii PPA revine nu doar instituțiilor cu responsabilități în domeniu (ANSVSA, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Autoritățile Publice Locale), ci și crescătorii de porcine, întrucât boala nu poate fi gestionată exclusiv de serviciile sanitare veterinare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.