ANSVSA: Măsuri pentru a preveni apariția pestei porcine africane pe teritoriul național

fermaporciÎn data de 14.06.2016, a avut loc, la Botoșani o nouă întâlnire de lucru, referitoare la pesta porcină africană (PPA). La această ședință tehnică au participat: Prefectul județului Botoșani, reprezentanți ai ANSVSA și ai Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), reprezentanți ai Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele situate pe granița de Nord și nord-est a țării (9 județe SM, MM, SV, BT, IS, VS, GL, TL, BN), reprezentanți ai I.P.J. Botoșani și medici veterinari concesionari de liberă practică împuterniciți, din județul Botoșani.
Au fost abordate cu acest prilej aspecte legate de etiopatogeneza și de controlul bolii, astfel încât, personalul care vine în contact cu virusul să poată notifica boala de la prima suspiciune. Tot cu această ocazie, au fost verificate pregătirile logistice și de personal pentru controlul PPA, la nivelul celor 9 județe.
În data de 23.06.2016, ANSVSA a primit vizita unei echipe de experți în urgențe veterinare în domeniul managementului vânătorii și a vânatului, din cadrul Comisiei Europene, pentru a discuta aspecte referitoare la managementul activității de vânătoare, în vederea prevenirii infecției cu virusul PPA.
La această întâlnire, au participat reprezentanți ai ANSVSA, ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, ai RNP — Romsilva și reprezentanți ai Administrației Rezervația Biosfera Delta Dunării.
O altă echipă de experți în urgențe veterinare va vizita România, în perioada 26 — 26 iulie, pentru verificarea gradului de pregătire al autorităților în domeniul PPA, în special a măsurilor privind ecarisarea în timpul confirmării și al combaterii bolii.
ANSVSA reamintește crescătorilor de porcine, faptul că pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Detalii se regăsesc la:

Start


Pentru a proteja porcii din exploatațiile de această boală, ANSVSA recomandă respectarea următoarelor:

  • nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
  • creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu alți proprietari de porci domestici;
  • nu hrăniți animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
  • dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  • nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
  • nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau DSVSA județeană.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole