ANSVSA: Întâlnire pentru salvarea crescătorilor de porci şi a industriei de profil

porci_bunastareAutoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România colaborează pentru susținerea și promovarea industriei de profil
Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Radu Roatiș Chețan, i-a invitat în data de 10 mai, la o întâlnire de lucru, pe membrii Consiliului Director ai Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), potrivit unui comunicat de presă.
Tema principală a întâlnirii a fost una de permanentă preocupare în ultimii ani, atât pentru ANSVSA, cât și pentru crescătorii de porci, și anume deblocarea pieței Uniunii Europene pentru comerțul cu porci vii din România.
Reprezentanții APCPR apreciază că menținerea interdicției impuse țării noastre pentru comercializarea porcilor vii în statele membre este o măsură excesivă și nejustificată, în condițiile în care pesta porcină clasică nu mai evoluează în România din anul 2007. Renunțarea la restricții trebuie realizată în cel mai scurt timp, având în vedere rezultatele bune obținute în ultimii ani, ca urmare a supravegherii sanitare veterinare și a aplicării măsurilor de biosecuritate.
Aplicarea restricțiilor pentru comerțul intracomunitar a avut un impact negativ notabil asupra crescătorilor de porci, iar menținerea acestora determină pierderea unor importante oportunități de piață și condiții inegale, în raport cu fermierii din alte state membre.
În Uniunea Europeană, contextul actual în sectorul creșterii porcinelor, al comercializării animalelor vii și al produselor din carne porc, este dominat de un mediu concurențial puternic, în care un avantaj face diferența.
Un alt aspect sesizat a fost acela al modului diferit în care sunt controlate produsele din carne de porc produse în România în comparație cu cele produse în statele membre, din punctul de vedere al modalității de realizare și al frecvenței, ceea ce constituie un dezavantaj pentru producătorii din țara noastră.
Pe baza acestor argumente, fermierii au solicitat, un sprijin urgent și ferm al Autorității pentru soluționarea imediată a acestui situații, care afectează din ce în ce mai mult crescătorii de porci din țara noastră.
Totodată, au informat conducerea ANSVSA despre intenția de a organiza manifestări și proteste pentru a atrage atenția Guvernului asupra acestei situații, pe care dânșii o consideră discriminatorie, atât în piața internă cât și în cea europeană și le reduce posibilitățile de a face un comerț competitiv.
Dr. Radu Roatiș Chetan i-a asigurat pe reprezentantii APCPR de întreaga disponibilitate a Autorității și a sa, în calitate de președinte, de a colabora și a propus organizarea de acțiuni și proiecte comune care să sprijine în mod concret industria de profil.
Ca urmare a discuțiilor purtate, participanții la întâlnire au agreat următoarele forme de colaborare:
Constituirea de grupuri de lucru comune care să analizeze legislația existentă și proiectele de acte normative, pentru simplificarea legislației și adaptarea ei la realitate;
Participarea reprezentanților APCPR la videoconferințele organizate periodic de ANSVSA cu structurile teritoriale, pentru a analiza împreună actele normative și pentru a crea un cadru unitar în aplicarea legislației la nivel național;

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole