ANSVSA: Controale în sezonul estival în zonele de agrement și localitățile de interes turistic

ansvsaConducerea ANSVSA a anunţat printr-un comunicat de presă că a dispus structurilor teritoriale desfășurarea unor controale cu tematică specifică, în zonele de agrement și localitățile de interes turistic.
Astfel, în perioada 15 iunie — 31 august 2016, la nivelul fiecărei DSVSA județene se vor constitui echipe de inspectori care vor desfășura controale oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării și controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Scopul acțiunii este protejarea sănătății consumatorilor, în contextul unei afluențe mari de turiști și a creșterii rulajului de marfă pentru unitățile din industria alimentară din zonele de agrement și localitățile de interes turistic.
Aceste controale oficiale vizează identificarea și retragerea de la comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică.
În această perioadă, inspectorii ANSVSA vor verifica:

  • condițiile de igienă în care funcționează unitățile de alimentație publică, pizzeriile, cantinele, unitățile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie și patiserie, pensiunile turistice, unitățile de tip hipermarket și supermarket și magazinele alimentare; respectarea cerințele generale de igienă a alimentelor;
  • respectarea cerințelor pentru înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților de vânzare cu amănuntul (unitățile de vânzare cu amănuntul trebuie să desfășoare numai acele activități pentru care dețin documente de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor eliberate de către DSVSA);
  • eligibilitatea materiilor prime;
  • trasabilitatea materiilor prime;
  • respectarea cerințelor de igienă privind manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor;
  • respectarea cerințelor de igienă privind expunerea și servirea alimentelor;
  • implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol.

În vederea eficientizării acestor controale oficiale, DSVSA vor solicita sprijinul prefecturilor, în sensul că, Instituția Prefectului va dispune autorităților locale (primăriilor) să informeze DSVSA cu privire la perioadele în care se organizează anumite evenimente (târguri de vară, pelerinaje cu ocazia unor sărbători religioase, zilele comunelor etc.), în vederea efectuării unor controale oficiale pentru verificarea respectării condițiilor de igienă la prepararea și servirea alimentelor.
DSVSA județene vor comunica opiniei publice rezultatele acestor controale oficiale.
Consumatorii pot sesiza autoritățile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit Call Center-ul ANSVSA: 0800 826 787.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole