18 septembrie 2021 - 00:58

ANSVSA, amenzi de aproape 462.000 de lei

Inspectorii sanitari veterinari au aplicat în ultima săptămână 52 de amenzi, în valoare totală de 461.800 de lei, se arată într-un comunicat transmis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentară (ANSVSA).

Amenzile au fost aplicate în urma controalelor efectuate, prin „Comandamentul Sezon Estival 2021”, în 269 de unităţi alimentare aflate pe Litoralul românesc.

Potrivit comunicatului, inspectorii ANSVSA au identificat, printre altele, depozitarea neconformă a produselor alimentare, condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

De asemenea, s-a constatat că persoanele din blocurile alimentare ale unor unităţi de alimentaţie publică cu activitate sezonieră nu au cunoştinţele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă specifice manipulării alimentelor. Acest aspect poate determina apariţia unor riscuri de contaminare încrucişată a alimentelor/preparatelor alimentare care se servesc către consumatori.

În comunicatul ANSVSA se arată că „cele mai multe sancțiuni au fost aplicate restaurantelor (21 în valoare totală de 178.600 de lei), urmate de unităţi de tip fast-food (14 în valoare totală de 126.200 de lei), magazine alimentare (4 în valoare totală de 32.000 de lei), rulote de tip fast-fost (2 în valoare totală de 20.000 de lei), unităţi de tip bufet (2 în valoare totală de 20.000 de lei), braserii (2 în valoare totală de totală 20.000 de lei), unităţi de tip bistro (2 în valoare totală de 20.000 de lei),baruri (2 în valoare totală de 20.000 de lei), laborator patiserie (o amendă în valoare de 5.000 de lei) rulotă patiserie (o amendă în valoare de 10.000 de lei) şi snack bar (o amendă în valoare de 10.000 de lei)”.

Controalele au fost efectuate în perioada 18 – 25 iulie 2021 la unităţi alimentare de pe litoral, cele mai multe verificări, peste 40% din total (108), fiind efectuate în restaurante.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.