3 decembrie 2021 - 03:09

Actualizarea situației privind evoluția influenței aviare în România

Pe teritoriul României, prezența virusului influenței aviare*(subtipul H5N8) la păsări domestice a fost confirmată în data de 30 decembrie a anului trecut, într-o gospodărie din localitatea Pardina, județul Tulcea.

Până la această dată, au fost confirmate  12 focare de influență aviară la păsări domestice, în 6 județe:

Tulcea — 4 focare active (Crișan, Periprava și C.A. Rosetti, Sulina),1 focar stins (Pardina);

Prahova — 2 focare active (Loloiasca și Balta Doamnei);

Bacău — 1 focar activ (Municipiul Bacău);

Brașov — 1 focar activ (Ucea de Jos);

Mureș — 1 focar activ (Sâncraiul de Mureș);

Constanța — 2 focare active ( Almălau)

Pierderile se ridică la un număr de 1.102 păsări, din diferite specii: găini, rațe, gâște, bibilici etc., afectate de boală (moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor).

În ceea ce privește cazurile de influență aviară depistate la păsări sălbatice, începând cu data de 28.11.2016 și până în prezent, au fost confirmate un număr de 85 de cazuri la: rațe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruși, gârlițe, lebede de vară și lebede de iarnă.

Cazurile au fost înregistrate în 10 județe, astfel: Constanța—42 de cazuri, Ialomița — 2 cazuri, Galați — 11 cazuri, Tulcea — 1 caz, Neamț — 9 cazuri, Giurgiu — 3 cazuri, Iași — 1 caz, Bacău—9 cazuri, Teleorman — 2 cazuri, municipiul București — 5 cazuri.

De asemenea, au mai fost notificate un număr de 10 suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice pentru care se așteaptă confirmarea din partea Laboratorului Național de Referință pentru Influența Aviară — Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune.

Până la această dată nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări.

Carnea de pasăre și ouăle, achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, sunt sigure pentru consum.

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri:

— toate păsările din gospodărie se vor ține închise în perimetrul exploatației, fără a le permite accesul la lacuri și bălți;

— păsările se mențin în adăposturi închise sau cel puțin, sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; de asemenea hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice.

— separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte;

— limitarea accesului în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană;

— se interzice adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri, sau bălți;

— toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit;

— toate cadavrele de păsări și mamifere, descoperite în locuri publice, se anunță, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau la DSVSA județeană;

— se interzice organizarea pe teritoriul localității de piețe, târguri sau expoziții de păsări și animale, până la clarificarea situației epidemiologice pentru suspiciuniile de boală identificate;

— să nu pună mâna neprotejată cu mănușă, pe cadavrele de pasăre sau păsări bolnave;

— să nu lase copii să se joace cu păsări domestice sau păsări sălbatice.

— să respecte indicațiile medicului uman de familie și ale medicului veterinar de liberă practică împuternicit.

Situația epidemiologică din România, în contextul influenței aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și structurile subordonate de la nivel local, pentru limitarea extinderii și eradicarea bolii.