ANSVA, controale la depozitele de legume, fructe și cereale! AMENZI de UN MILION DE LEI!

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dat amenzi de aproape un million de lei în urma unor controale la depozitele de legume, fructe și cereale din mai multe județe aale țării, se arată într-un comunicat al instituției.

Inspectorii ANSVSA au desfășurat, în perioada 12-13.10.2022, o serie de controale la depozitele de legume, fructe și cereale din municipiul București și din județele Arad, Argeș, Bihor, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava și Timiș, în care au fost verificate 386 de unități de depozitare și au fost acordate 101 amenzi contravenționale în valoare totală de 956.000 lei, precum și 2 ordonanțe de suspendare a activității. Totodată, au fost reținute oficial 6.451 kg de legume, fructe și cereale, cantitate ce a fost dirijată pentru neutralizare către unitățile autorizate.

În timpul controalelor au fost verificate condițiile de funcționare a unităților, respectarea legislației în vigoare referitoare la operațiunile de comerț intracomunitar și import din țări terțe. De asemenea, a fost realizat controlul documentelor și s-a verificat modul de asigurare a trasabilității de către operatorii din domeniu, se mai arată în comunicat.

Potrivit reprezentanților ANSVSA, pe parcursul campaniei de control s-au prelevat 52 de probe pentru determinarea conținutului de micotoxine, pesticide și contaminare radioactivă.

Printre principalele deficiențe constatate de inspectorii ANSVSA se numără: nerespectarea planului de autocontrol; neprezentarea fișelor de aptitudini pentru salariați; nedemonstrarea trasabilității; etichetarea și ambalarea neconforme; nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare; lipsa acțiunilor DDD; funcționarea unităților de procesare și ambalare a legumelor fără documente de înregistrare sanitar-veterinar; comercializarea legumelor fără elemente de identificare; depozitarea, chiar și provizorie, a ambalajelor de transport a produselor alimentare în condiții care pot determina contaminarea acestora; folosirea unor mijloace de transport produse de origine nonanimală neigenizate și neînregistrate; lipsa facilităților de igienizare curentă a personalului; utilizarea unor spații de depozitare necorespunzătoare; nerespectarea prevederilor legale privind comerțul intracomunitar, precum și importul din țări terțe.

- Publicitate -

Verificările cu această tematică vor continua în vederea unei protecții cât mai eficiente a sănătății publice.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole