Director ANPC: ”Supermarketurile trebuie să bată la ușa fermierilor, nu invers”

Supermarketurile trebuie să fie cele care bat la ușa fermierilor români, nu invers, așa cum se întâmplă în multe cazuri în momentul de față. Afirmația a fost făcută de directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, în cadrul Bucharest Food Summit.

„Cu siguranţă producătorul român trebuie respectat în reţeaua de hiper şi supermarketuri din România. Trebuie să se regăsească la raft în toate hiper şi supermarketurile şi să fie o dorinţă a retailerului să vină şi să bată la uşa producătorului, şi nu invers, prin fel de fel de alte trasee”, a subliniat directorul ANPC, citat de Agerpres.

Acesta a explicat că marile rețele de magazine sunt mai aproape de autoritățile de control, așa că pot beneficia mai ușor de măsura de consiliere, destinată prevenirii practivilor care por provoca sancțiuni, în timp ce micii fermieri și producători locali au acces mai greu la o astfel de măsură.

„Controlul ar trebui să fie făcut unitar, fie că vorbim de supermarket, hipermarket, fie că vorbim de zonele mici de magazine, fie că vorbim chiar de producătorii mici locali. Din perspectiva producătorului mic, e mai greu să ajungă la ANPC sau la altă autoritate de control să poată fi consiliat, şi de aceea inclusiv în perioada trecută s-a gândit Legea Prevenirii, ca şi un instrument, un first step în a verifica şi a controla, pentru că te duci acolo, îl consiliezi pe respectivul operator economic, şi abia în pasul doi îl şi sancţionezi dacă abaterile sunt repetate.

În ceea ce priveşte retailerii, aici ei sunt mult mai aproape: reprezentanţii operatorilor economici mari, preşedintele, secretarii generali ai marilor reţele comerciale vin des la ANPC şi având programe de consiliere, inclusiv la transpunerea anumitor directive europene în legislaţia românească, vin inclusiv cu puncte de vedere vizavi de ce se întâmplă în practică”, a mai adăugat Paul Anghel.

Reprezantantul ANPC a vorbit și despre aplicarea sancțiunilor raportat la cifra de afaceri, susținând că nu este adeptul unei astfel de soluții, ci mai degrabă susține sancțiunile complementare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole