ANPC avertizează că etichetarea Nutri-Score e un barometru înșelător pentru un produs „sănătos”!

Potrivit Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), sistemul Nutri-Score de etichetare a produselor alimentare nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos”, putând fi chiar înşelător, informează AGERPRES.

„Industria procesatoare a cărnii din Franţa este nemulţumită de sistemul de etichetare Nutri-Score pentru că el este oarecum înşelător din moment ce cele mai multe produse din carne ar fi în categoria D, în clipa în care adaugi o frunză de salată şi o pui într-un sandwich ele se duc în B sau în C. În schimb, cerealele fac parte din B, deci sunt mai puţin „nocive” cu toate că sunt foarte bogate în zaharuri. Franţa este ţara de unde practic a şi plecat acest sistem, respectiv de la Universitatea din Paris. ANPC – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a avertizat în ultimii doi ani industria alimentară din România că acest sistem, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos” ci poate fi chiar înşelător”, a explicat pentru AGERPRES directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Acesta a subliniat că se regăsea la raft telemea românească etichetată Nutri-Score cu E, care recomandă să se consume „spre deloc”, iar brânzeturi provenite din Germania, Olanda, Franţa etc., care nu erau etichetate cu Nutri-Score, se aflau poziţionate în acelaşi câmp vizual, putând induce astfel cumpărătorilor falsa idee că sunt mai sănătoase decât produsul românesc.

ANPC a transmis în septembrie Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România că nu este de acord cu introducerea sistemului de etichetare Nutri-Score.

Eticheta Nutri-Score prezintă prin cinci culori, de la verde la roşu, şi cinci litere, de la A la E, valoarea nutriţională pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, pornind de la A verde închis, care înseamnă compoziţie nutritivă favorabilă la E portocaliu închis – compoziţie nutritivă nefavorabilă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole