ANPC: Atenție la pericolele din galantarele cu pește!

pește

Peștele este un produs foarte căutat de români în preajma sărbătorilor Bunei Vestiri (Blagoveștenie) și a Floriilor, dar care poate fi și periculos dacă nu ținem cont de anumite aspecte privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare, atrage atenția atrage atenţia Paul Anghel, director general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, acum, când ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor, momente în care peştele este alimentul principal al mesei, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi, respectiv: acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a va formă o primă apreciere asupra gradului de prospeţime a acestuia; nu achiziţionaţi produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi; refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare; refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită”, a scris vineri Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.

Acesta le mai recomandă consumatorilor să nu achiziționeze produsele la care constată existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj și să acorde o atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului atunci când cumpără produse alimentare congelate.

„Nu achiziționați produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigura salubritatea produsului”, mai spune Paul Anghel.

De asemenea, acesta recomandă consumatorilor ca la cumpărarea peștelui și produselor din peste să solicite și păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului.

Directorul ANPC a precizat că produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.

„Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, atrage atenția Paul Anghel.

Iată și câteva exemple de produse neconforme aflate la comercializare pe care comisarii ANPC le-au găsit în urma unor acțiuni de control în anii anteriori:

– chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață al cărui mușchi prezenta o consistență flască, burtă moale, umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe;

– crap proaspăt care prezența semne vizibile de alterare (ochii retractați în orbite și burtă moale), produsul era expus la comercializare în afară datei limită de consum;

– scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific;

– macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;

– conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarată, pe etichetă, o cantitate netă de 200 g și un conținut de pește de 120 g, adică 60%, față de minim 70% prevăzut;

– conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declarațiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”), care în realitate aveau un conținut de apă în jur de 22%, față de maximum 8% admis;

– file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare, o proporție de glazură de peste 28%;

– cod congelat, proveniență Spania, pe a cărui eticheta se declara glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură;

– produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și fără înscrierea datei durabilității minimale pe etichetă;

– utilizarea de denumiri improprii/mențiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provienență Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre; baby hering proveniență Polonia, comercializat sub denumirea de oblet).

Potrivit directorului general al ANPC, o abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezența modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a mușchiului, pește și produse din pește depozitate în afară spațiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat și neautorizat, pește sărat (sprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *