ANPA PASTREAZA VIU SPIRITUL BIROCRATIEI SI UMILESTE IN CONTINUARE PESCARII

Odata cu instalarea lui Gheorghe Stefan ca director la conducerea ANPA, cu ani in urma, pescarii trageau speranta ca se va schimba radical sistemul de jaf la buzunare practicat de AGVPS dar si modul in care se vor putea obtine permisele de pescuit pe apele publice. Din pacate, sistemul era prea vechi, dur si conectat politic, pentru a putea fi modificat peste noapte, astfel ca au mai durat cativa ani si mai multi directori, pana la acea „liberalizare” visata.

Aparitia permiselor eliberate de ANPA, a pus capat dominatiei vanatorilor asupra pescarului de rand dar si sumelor mari cerute de sistemul asociativ, pentru dreptul de a pescui in apele publice, ramase neconcesionate.

Capatul acestui drum a fost marcat anul trecut, cand tot printr-o decizie politica, a fost eliminata taxa de pescuit utilizata ca mod de acces la resursa publica. Nu insa si obligativitatea detinerii permisului eliberat de ANPA.

ANPA si cozile umilinteiIn cursa pentru obținerea permisului, insa, ANPA continuă să ridice bariere birocratice iar pentru împătimiții de pescuit situația nu s-a remediat. Pentru a pescui legal pe Dunăre cu brațele sale și Marea Neagră, pescarii sunt nevoiți să treacă de ANPA. Un lucru deloc ușor, așa cum se vede și în imaginile postate. Deși actele eliberate de către Poliția de Frontieră se obțin extrem de rapid și eficient, online, fără nicio piedică, există o mare problemă.

 Și asta deoarece pentru eliberarea lor este nevoie de permisul luat de la ANPA. Chiar dacă nu se mai achită taxa pe care Guvernul a eliminat-o, instituția continuă să-i umilească pe pescari. Permisul poate fi obținut din București sau din sediile teritoriale dar dupa un program de gravide, doar dimineata si evident, nu in weekend.

Din pacate ANPA nu operează online precum alte institutii ale statului care percep taxe, asadar, cei care au nevoie de permis pentru a pescui legal trebuie să se încadreze într-un orar între 9-17 de luni pana vineri, exact când marea parte a populației se află la serviciu, fiind nevoiți să își ia o zi libera, doar pentru a ridica un banal permis. Asta în condițiile în care după eliberarea permisului totul se rezolvă online, în doar câteva minute.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole