18 ianuarie 2022 - 06:34

ANM avertizeaza: Agricultori, atentie la vremea capricioasa!

Conform directorului general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, începând cu data de 09.10.2019, temperatura aerului urmează să înregistrească o creștere notabilă, aceasta ridicându-se chiar și la 25 de grade în partea a doua a săptămânii.

De asemenea, directorul general al ANM a menționat că în cursul lunii curente românii vor avea parte de multe zile cu soare și temperature ridicate.

„Începând de miercuri vom înregistra creşteri în ceea ce priveşte regimul de temperaturi de la o zi la alta astfel încât este posibil din a doua jumătate a săptămânii să vorbim de valori cuprinse între 21 şi chiar 24, 25 de grade în Lunca Dunării. 25 de grade la nivelul unei temperaturi maxime în ţara noastră reprezintă pragul unei zile de vară. Vom mai avea, pe parcursul lunii octombrie, perioade în care mercurul în termometre să ne aducă valori de temperaturi ridicate şi multe zile cu soare”, a declarat Elena Mateescu, în dimineața zile de sâmbătă, la Antena3.

În același timp, Doamna Mateescu a ținut să precizeze că spre deosebire de anul precedent, în 2019 iarna o să vină mult mai repede, și anume, în prima decadă a lunii octombrie.

În ceea ce privește prognoza pe următoarele 4 săptămâni, ANM informează că în primele 14 zile se preconizează înregistrarea, în medie, a unor temperature mai ridicate față de normalul climatologic, iar cele mai mari valori vor fi în partea de sud și sud-est.

„După 10 octombrie vorbim de temperaturi maxime mai mari de 20, 21 grade în Lunca Dunării şi temperaturi apropiate de normele climatologice. Din punct de vedere climatic, luna octombrie marchează o scădere a regimului de temperaturi comparativ cu prima lună de toamnă, în medie cu 4,5 grade. Dacă la nivelul lunii septembrie vorbim de o medie climatologică lunară de 14,5 grade, iată că deja în octombrie vorbim de 9,8 grade iar în noiembrie de 4,5 grade”, a mai spus directorul general al ANM.

Doamna Mateescu a amintit și de fenomenul care a avut loc în urmă cu două zile, atunci când în România au fost „două anotimpuri”, în doar 24 de ore, cu temperaturi în vestul țării de 10-12 grade, iar în sud și sud=est de 30-31 de grade.

„În mai puţin de 24 de ore, în partea de vest a ţării mercurul în termometre a coborât cu mai mult de 10, 15 grade. Aceste alternanţe de perioade foarte călduroase urmate de perioade mai reci, cu siguranţă au o probabilitate mai mare de producere pe parcursul următoarelor două luni de toamnă. Elementul caracteristic a ceea ce s-a întâmplat pe întreg anul 2019 a fost această evoluţie. Mai multe luni cu abateri termice pozitive mai mari de 1,5 – 2,5 grade chiar pe parcursul lunii februarie, o lună de iarnă, în iunie 2,5 grade, în august 1,8 grade, în septembrie 1,5 grade”, a explicat Elena Mateescu.

În ceea ce privește regimul de precipitații, ANM a precizat că având în vedere faptul că în marea parte a țării cantitățile sunt deficitare și seceta pedologică este puternică, ploaia reprezintă în momentul de față o adevărată necessitate.

„Încă mai este nevoie de precipitaţii pentru că perioada actuală coincide cu campania însămânţărilor de toamnă”, a precizat Elena Mateescu.

De asemenea, ANM reprezentantul ANM nu a exclus posibilitatea ca anul 2019, să fie în medie, unul dintre cei mai călduroşi ani înregistraţi la nivelul ţării noastre şi la nivel mondial.

„Şi Organizaţia Meteorologică Mondială estimează perioada 2015 – 2019 drept una dintre cele mai călduroase perioade din seria istoriilor măsurătorilor meteorologice şi 2019 să se alăture seriei anilor anteriori ca fiind cei mai călduroşi. Vom face bilanţul după 31 decembrie şi vom vedea cum ne vom situa”, a mai afirmat sursa citată. AGERPRES/(AS – editor: Andreea Marinescu)