15 mai 2021 - 11:08

ANM anunta vreme rece in acest weekend. Precipitatii mixte insotite de vant si descarcari electrice

Caracteristici meteorologice, 23 – 25 Mai 2020
Vremea va fi rece pentru ultima decadã a lunii mai, chiar deosebit de rece în nordul, nord-estul şi parţial în centrul ţãrii. Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 6…18°C, abataterile termice negative fiind de 1…6°C, în toate zonele de culturã.
Temperatura maximã a aerului va oscila între 13…24°C, în cea mai mare parte a ţãrii.
Temperatura minimã a aerului va oscila între -2…13°C pe aproape întreg teritoriul, cele mai scãzute valori înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.
Temperatura medie diurnã a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 15…23°C, favorabilã desfãşurãrii proceselor vegetative la culturile de primãvarã înfiinţate în perioada optimã.

Regimul pluviometric
Instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversã, dar şi torenţial, acestea fiind însoţite de descãrcãri electrice şi intensificãri ale vântului. De asemenea, cantitãţile de apã prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate din sol pe profilul 0-100 cm, în cultura grâului de toamnã, se va încadra în limite scãzute şi deosebit de scãzute, seceta pedologicã având diferite grade de intensitate, respectiv moderatã, puternicã şi extremã, în Moldova, Dobrogea, Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei, local în centrul, estul şi sudul Olteniei. Aprovizionarea cu apã a solului va prezenta valori satisfãcãtoare şi apropiate de optim, în nordul, estul şi sud-vestul Olteniei, izolat în nord-estul Munteniei.
În cultura neirigatã de porumb, în stratul de sol 0-50 cm, se vor înregistra deficite de umiditate (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã), în Dobrogea şi Crişana, local nordul, centrul, vestul, sudul şi sud-estul Moldovei, estul, centrul, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, estul, sudul, centrul şi izolat nordul Munteniei. Rezerva de apã din sol se va situa în limite satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Oltenia, nordul, local centrul şi sudul Transilvaniei, estul, centrul, sudul şi sud-vestul Moldovei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, izolat nord-estul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, regimul hidro-termic favorabil din aer şi sol va determina o evoluţie în general normalã a proceselor vegetative atât la speciile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole în majoritatea regiunilor agricole, ritmurile de creştere şi dezvoltare fiind mai intensificate în zonele de câmpie, îndeosebi pe suprafeţele cu o bunã aprovizionare cu apã în sol.
Orzul şi grâul de toamnã înfiinţate în perioada optimã vor parcurge fazele de ?burduf?-înspicare (10-100%), înflorire (10-40%), precum şi începutul maturitãţii în lapte (10-15%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. La culturile întârziate fenologic se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (40-100%), ?burduf? şi înspicare (10-70%).
În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţãrii, rapiţa îşi va continua înflorirea (30-100%), formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-100%).
Cultura de floarea-soarelui va parcurge rãsãrirea (30-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzirea (5-13 frunze) în majoritatea regiunilor agricole, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu bunã.
Funcţie de data semãnatului, la porumb vor predomina rãsãrirea (30-100%), formarea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (4-8 frunze) în cea mai mare parte a zonelor agricole, cu o stare de vegetaţie în general bunã.
La sfecla de zahãr din principalele bazine specializate se vor înregistra fazele de rãsãrire, dezvoltarea primei perechi de frunze, precum şi alungirea axei hipocotile, în special în Transilvania, iar la cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi încolţirea, rãsãrirea, dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) şi local, la soiurile timpurii, tuberizarea (10-20%).
În majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi se vor afla la legarea şi formarea rodului, creşterea şi coacerea fructelor, precum şi înfrunzirea. Izolat, la soiurile timpurii de cireş din jumãtatea de sud a ţãrii aflate la maturitatea tehnologicã va fi posibilã recoltarea.
Viţa de vie îşi va continua fazele de înfrunzire, creştere a lãstarilor şi apariţia inflorescenţelor, iar în sudul, estul şi vestul ţãrii se va înregistra înflorirea la soiurile timpurii de masã.
În condiţiile agrometerologice menţionate, lucrãrile agricole în câmp (fertilizãri, erbicidãri, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi temporar întrerupte în zilele cu precipitaţii.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE

  • Continuarea administrãrii tratamentelor fito-sanitare la speciile de câmp şi pomi-viticole;
  • Efectuarea lucrãrilor de combatere a buruienilor (erbicidãri, praşile mecanice/manuale) în culturile prãşitoare.