28 iunie 2022 - 12:14

Analizarea genomilor pentru imbunatatirea controlului bolilor la pasarile de curte

ADN-ul din 70 de tulpini de virus din boala Marek găsite în Statele Unite în ultimii ani a fost colectat și secvențiat, ceea ce duce la identificarea de variante genetice semnificative sau mutații asociate cu virulența sa.

Marek este o boală virală extrem de contagioasă cauzată de herpesvirus și este o amenințare constantă la nivel mondial. Deși este, de asemenea, una dintre cele mai prevenibile boli cu vaccinare, vaccinul nu împiedică răspândirea și mutația virusului, considerat principalul motiv pentru virulența virusului crescut în tulpina din câmpurile comerciale.

Această problemă l-a determinat pe medicul veterinar John Dunn și echipa acestuia de la Laboratorul de Boli și Avocatură Aviară de Cercetări Agricole (ARS), din East Lansing, Michigan, să afle care sunt genele cele mai asociate cu virulența.

- Publicitate -

Secvențializarea genelor, care a fost publicată în Journal of General Virology, a arătat, de asemenea, că tulpinile cu virulență ridicată colectate din aceleași ferme în ultimii 3 ani și în anii 90 au fost aproape identice. Dunn a spus că virusurile bolii Marek pot persista și răspândi între turme.
Rezultate

Rezultatele au arătat că tulpinile noi nu erau mai virulente decât tulpinile mai vechi, ceea ce poate sugera că administrarea curentă și practicile de vaccin au încetinit evoluția continuă a virusului.

Gestionarea litierei pentru a reduce virusurile din mediu și pentru a optimiza mediul microbian al puiilor este o componentă critică a sănătății păsărilor, chiar și cu o bună protecție împotriva vaccinurilor.

Dunn a spus că studiul a fost diferit de celelalte analize datorită uniformității modului în care tulpinile de virus au fost fenotipate. Au fost analizate doar tulpinile din SUA, care au fost colectate, izolate în condiții controlate, folosind aceleași vaccinuri și viruși de control. În plus, toate tulpinile au fost fenotipate de unul dintre cei 2 medici veterinari ARS.

Următorul pas este validarea markerilor asociați cu virulența pentru a determina dacă acești markeri pot oferi o alternativă la testarea păsărilor vii pentru evaluarea virulenței tulpinilor de câmp.

Cercetarea a primit finanțare contributivă din partea Asociației SUA pentru păsări și ouă.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.