Analist economic: „Avem un potential agricol FANTASTIC. Randamentul la hectar depaseste pe cel al Poloniei”

În ultimii ani, după incidența Marii Recesiuni din 2007-2009, în România se practică din ce în ce mai mult agricultura intensiva, afirmă Andrei Rădulescu, specialist în analiză macroeconomică. România asigură 7% din producția de grâu a UE, 24% din cea de porumb și o treime din cea de floarea soarelui. Vorbim despre o agricultură din ce în ce mai intensivă.

Ramura tradițională a economiei românești, agricultura, este una de importanță strategică, aceasta fiind dovedită de criza de coronavirus.

România era cunoscută în trecut ca fiind „grânarul Europei”. În prezent, contribuie la producția europeană cu o pondere importantă. S-a investit foarte mult, post-criză, în agricultură. Cu toate acestea, în 2020 se menține un diferențial investițional în agricultura românească și investiția în agricultura din Polonia, spre exemplu, care reprezintă pentru România un exemplu de convergență pe termen mediu. Eu sper ca până la finalul acestui deceniu să ne situăm peste Polonia”, a declarat Andrei Rădulescu, specialist în analiză macroeconomică, în cadrul conferinței #CovidAgri: Cum (re)învățăm România să se hrănească.

Randamentul la hectar in Romania depaseste pe cel din Polonia

Potrivit specialistului, potențialul României este foarte mare, întrucât randamentul la hectar, la anumite culturi cum ar fi grâu, porumb, floarea soarelui, este în prezent peste cel din Polonia. Problema actuală constă în limitarea valorificării resurselor, a dimensiunii terenurilor agricole, dar și a calității acestora.

- Publicitate -

România se confruntă cu un grad ridicat de fragmentare susține Andrei Rădulescu, de aceea este nevoie ca subvențiile să fie majorate, iar suprafețele agricole consolidate. De asemenea, este important ca să se amelioreze culoarele de desfacere a produselor în interiorul țării.

Agricultura are o pondere importantă în PIB

„Agricultura are o pondere importantă în PIB, de trei ori mai ridicată decât media UE și de două ori mai mare decât în Polonia. (…) Două categorii de bunuri doar, alimente și animale vii, produc un deficit de două miliarde de euro în balanța comercială”, a spus specialistul în analiză macroeconomică.

Prioritatea pe termen scurt ar trebui să fie intensificarea investițiilor

În anul 2019 exista un diferențial de peste două miliarde de euro între România și Polonia în ceea ce privește investițiile în agricultură. Ca producție la hectar, România s-a poziționat peste nivelul din Polonia.

„Trebuie să investim mai mult și mai eficient și trebuie să încurajăm populația să consume produse românești. Trebuie să accelerăm procesul de asociere. Astăzi, costurile de finanțare sunt la minime istorice și trebuie să profităm de resursele pe care le avem. Avem un potențial fantastic de a ameliora și randamentele la hectar a altor ramuri, în special zootehnia, pentru a stopa exporturile de materie primă și importurile de produse prelucrate”, a declarat Andrei Rădulescu, specialist în analiză macroeconomică.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole