ANAF vrea să scoată la concurs anul următor toate cele 1.490 de posturi vacante, a declarat pentru Profit.ro preşedintele instituţiei, Lucian Heiuş. Concursurile de recrutare ar putea începe chiar din perioada ianuarie-martie. O atenţie deosebită va fi acordată deficitului de personal din administraţiile din teritoriu ale Fiscului.
ANAF a organizat o serie de concursuri în această vară. Potrivit informațiilor primite de Profit.ro, au fost ocupate doar 60% din posturi, mulți candidați fiind respinși din cauza punctajelor slabe obținute. Aceste concursuri se vor desfășura dupa o metodologie nouă (grila și interviu înregistrat). De asemenea se vor organiza mai multe concursuri pentru titularizarea persoanelor ce ocupă funcții de conducere cu delegație
ANAF are prevăzute un maxim de 22.244 posturi, după ce în ultimii ani guvernanții au blocat angajările și au tăiat din posturile neocupate. De exemplu, până în martie 2020, numărul de posturi bugetate la ANAF era de 27.582, câteva mii dintre ele neocupate. Numărul maxim de posturi a fost redus ulterior în mai multe etape.
În cadrul întâlnirii cu directorii din organizatia fiscală, președintele ANAF, Lucian Heiuș a atras atenția conducerilor direcțiilor regionale și celor județene să își asume noile intrări în sistemul ANAF, în sensul acceptării doar a funcționarilor care dețin abilitățile si cunoștințele necesare integrării rapide în activitate. O practică extinsă în cadrul ANAF, pentru a ocoli blocarea posturilor în trecut timp de mai mulți ani, este transferul de personal de la alte instituții ale statului. În unele cazuri, persoanele aduse prin astfel de transferuri nu sunt suficient pregătite pentru noile funcții.
”Avem acum vacante 1.490 de posturi de execuţie şi aş vrea ca la anul, începând chiar din primul trimestru, să le scoatem la concurs pe toate sau cât mai multe dintre acestea. Pentru a funcţiona eficient, ANAF are nevoie de o schemă de personal completă, mai ales că avem unele zone unde deficitele de oameni sunt destul de serioase şi afectează activitatea. Ocuparea posturilor vacante din teritoriu este un punct important al acestor planuri”, a afirmat Heiuş, pentru Profit.ro.
Intenţiile de a mai organiza concursuri şi pentru unităţile din teritoriu, în această toamnă, s-au oprit din cauza deciziei Guvernului de a suspenda angajările la stat. Au existat unele excepţii, in cea de-a doua jumătate a anului.
Potrivit datelor primite de la ANAF, în cadrul aparatului propriu au fost ocupate 46 posturi din 80 scoase la concurs, iar 34 de posturi au ramas vacante. De asemenea, la DGRFP București au fost ocupate la concursul de recrutare 73 de posturi din 130 scoase la concurs, iar 57 posturi au ramas vacante. În cadrul DGAMC, au fost ocupate 34 posturi din 50 scoase la concurs, 16posturi rămânând vacante. Astfel, din 260 posturi scoase la concurs, au fost ocupate, în total, 153, reprezentând 58,8%.
Sursa: profit.ro