25 ianuarie 2022 - 10:45

An greu pentru agricultori: unde nu sunt inundații, lovesc incendiile!

Deși previziunile din această primăvară stâniseră multe speranțe, anul 2021 se dovedește a fi unul greu pentru agricultori. România pare a fi împărțiă în două: o parte distrusă de inundații, o alta, sub imperiul caniculei care favorizează apariția incendiilor.

După ce vestul centru țării au fost lovit zilele acestea de inundații, Instititutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a mai emis, duminică seara, atenţionări Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Mureş, Alba, Hunedoara, Braşov şi Sibiu, valabile până la miezul nopţii.

Astfel, erau așteptate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Arieş – amonte S.H. Brănişca, Târnava Mică – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Târnăveni, din judeţele Mureş, Alba şi Hunedoara.

Fenomenele se pot produce cu intensitate şi probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Orăştie, Panade (afluent al râului Târnava Mică).

De asemenea, erau așteptate fenomene similare pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Voila – amonte confluenţă cu râul Lotrioara, în judeţele Braşov şi Sibiu.
Fenomene cu intensitate şi probabilitate mai mare erau așteptate pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Pârâul Nou – bazin inferior.

Pe de altă parte, unde nu au lovit inundațiile, canicula și-a spus cuvântul, favorizând apariția incendiilor.

Un astfel de incendiu loc duminică seara în localitatea Volintirești, comuna A.I. Cuza, județul Iași, unde 500 de baloți cu furaje au fost mistuiți de flăcări. Echipaje de intervenție de la ISUJ Iași au acționat cu două autospeciale de stingere de la Secția de Pompieri Tg. Frumos.

Tot duminică a avut loc un incendiu și în localitatea Uzunu din judeţul Giurgiu, unde un cap tractor şi aproximativ două hectare de mirişte au ars, informează AGERPRES.

„ISU Giurgiu a a fost anunţat în această după-amiază că, pe un câmp din localitatea Uzunu, se manifestă un incendiu. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă. Aceştia au constatat faptul că incendiul se manifesta cu flacără deschisă şi degajare mare de fum la un cap tractor prevăzut cu remorcă, iar flăcările s-au extins şi la o mirişte de grâu din apropiere”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a ISU Giurgiu, Nicoleta Beianu.

Conducătorul auto a spus pompierilor că se afla pe un drum agricol când a observat că din zona compartimentului motor iese fum, moment în care a oprit şi a coborât imediat. Când a izbucnit incendiul, a încercat să-l stingă, însă nu a reuşit şi a sunat la 112.

Vă reamintim că în această săptămână alte câteva zeci de hectare de grâu au ars în două incendii care au avut loc în județele Timiș și Tulcea.

Se pare, așadar, că în ciuda tuturor previziunilor, anul 2021 se dovedește a fi unul greu pentru agricultori, care și-au văzut culturile arse în incendii sau distruse de inundați, ori, mai au fost nevoiți să și le arunce singuri în camp, cum s-a întâmplat de curând cu producătorii de castraveți.