15 mai 2021 - 17:19

Ampla campanie de informare a DAJ Iasi, privind prevenirea raspandirii PPA

Având în vedere sistemul de alertă privind apariția bolii de pestă porcină africană pe raza județului și a hotarărilor Centrului Local de Combatere a Bolilor la nivelul județului IASI  care aprobă Planul de măsuri pentru eradicarea și stingerea focarelor de Pestă porcina africană , DAJ IAȘI a organizat o campanie de informare privind măsurile de prevenire a răspândirii Pestei porcine africane alături de măsuri privind biosecuritatea animalelor din exploațatiile non- profesionale și ale asociațiilor de proprietari și utilizatori de terenuri agricole.
 
Campania s-a desfășurat în perioada  16 ianuarie  -20 ianuarie 2020, în 26 UAT-uri de pe raza județului: Țigănași, Popricani, Victoria, Golăiești, Ungheni, Holboca, Țuțora, Prisacani, Tomești, Movileni, Rediu, Valea Lupului, Lețcani, Miroslava, Ciurea, Dobrovăț,  Aroneanu,Schitul Duca, Ciortești, Dolhești, Moșna, Cozmești, Gorban, Grozești, Răducăneni și Costuleni. 
Informările s-au făcut la sediile primăriilor, împreună cu primarii, viceprimarii și consilieri ai primăriilor care fac parte din Comandamentul de urgentă.
 
S-au afișat pliante informative, primite de la DAJ IAȘI, privind Pesta porcină africană (etiologie, simtome și manifestări ale bolii) la sediul primăriei și în cele mai circulate locații ale comunelor și satelor aferente (piața agroalimentară, magazine alimentare, baruri etc).
 
S-au oferit informații și materiale informative către crescătorii de porcine și asociațiilor de proprietari  și utilizatori de terenuri agricole cu privire la necesitatea verificării și notificării existenței eventualelor cadavre de animale din perimetrul comunei și zonele limitrofe. 
 
Au fost oferite și detaliile cu privire la măsuri de carantină impuse conform legislației în vigoare cu privire la Pesta Porcină Africană tuturor locuitorilor din comună prin campanii de informare.