Americanii ne avertizează – Criza alimentelor s-ar putea amplifica în perioada următoare

mancare criza

Războiul din Ucraina ar putea avea consecințe devastatoare în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente a populației din toată lumea. După ce prețurile au crescut deja semnificativ din cauza pandemiei, secetelor, incendiilor și inundațiilor din ultimii ani, războiul din Ucraina ar putea genera o adevărată criză globală.

O mare parte a grâului, porumbului și orzului din lume este acum blocată în Ucraina și în Rusia din cauza războiului, în timp ce o parte și mai mare a îngrășămintelor la nivel mondial se află în Rusia și în Belarus, cu posibilități reduse de export, se arată într-o analiză a publicației New York Times, preluată de Biziday.

În aceste condiții, specialiștii și ONG-urile din domeniu avertizează că problema foametei globale s-ar putea intensifica în următoarea perioadă.

Fermele din Ucraina sunt pe cale să rateze sezonul critic de plantare și recoltare, instalațiile europene de îngrășăminte reduc semnificat producția din cauza prețurilor ridicate la energie, iar fermierii din țările Americii de Sud reduc livrările de îngrășământ, pe fondul temerilor cu privire la dimensiunea următoarelor recolte. 

În întreaga lume, efectul unei astfel de crize va fi prețul mai mare al alimentelor. Spre exemplu, luna trecută în SUA, prețurile alimentelor au crescut cu 8,6% față de februarie 2021, cea mai mare majorare din ultimii 40 de ani, iar specialiștii se așteaptă ca prețurile să continue să crească, pe măsură ce războiul se va prelungi.

Potrivit studiilor, numărul persoanelor afectate de foamete a crescut cu 18% la nivel global în timpul pandemiei, iar ONU avertizează că impactul războiului asupra pieței globale a alimentelor ar putea duce la majorarea cu 13 milioane a numărului de persoane afectate de foametea globală.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.