Fermierii care lucrează ilegal terenurile care se află în proprietatea statului, administrate de Agenția Domeniilor Statului (ADS), riscă amenzi usturătoare. Instituția a început deja demersurile pentru a-i identifica pe toți cei care fac acest lucru, spune directorul general al ADS, George Sava.
Într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, șeful ADS a explicat ce se întâmplă cu cei care sunt prinși că lucrează ilegal terenurile, ce amenzi riscă și ce se întâmplă dacă nu plătesc amenda.
”Înainte de scoaterea la licitație avem o singură fază, faza de verificare la teren. Trebuie verificate într-un anumit termen, ce se întâmplă, ce e cu ele acolo. Chiar zilele trecute am fost în zona Călărași-Giurgiu să văd niște terenuri care mi se spunea că sunt libere și am vrut să mă conving cu ochii mei că nu erau lucrate, spunându-mi-se că anii trecuți, deși nu erau contractate, erau lucrate de anumiți fermieri.
Încep demersurile de identificare a acelei persoane, fie prin mijloace proprii, fie apelăm la autoritățile locale. Când lucrezi peste 100 de hectare, nu are cum să nu știe nimeni cine le lucrează acolo. În felul acesta i-am descoperit aproape pe toți, le-am făcut documente de ocupare ilegală, sancțiunea este o amendă constând în 3.000 kg grâu/hectar, în cazul în care sunt lucrate ilegal. Ei au fost dați deja în debit către finanțele publice, pentru că ANAF-ul este instituția care se ocupă de recuperarea debiturilor pentru ADS, noi nu mai avem corpul executorilor proprii. În cazul în care persoana nu plătește amenda, trecem la acțiuni în instanță”, a precizat George Sava pentru AGRO TV.
Șeful ADS a mai precizat că agenția intenționează să scoată la licitație, în perioada următoare, aproape 30.000 de hectare de teren aflat în proprietatea statului, pe care fermierii îl vor putea lua în concesiune.