Amenzi uriașe date de ANSVSA în prima etapă a controalelor de sărbători

În prima etapă a controalelor tematice desfășurate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în perioada sărbătorilor de iarnă, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat 4.258 de obiective.

Astfel, în perioada 3-12 decembrie, controalele au vizat: 2.819 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală (măcelarii, carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri, depozite, pieţe agroalimentare), 285 de unităţi de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de non-animală, 662 de unităţi de alimenţie publică (restaurante, pensiuni, fast food etc.), 103 unităţi de abatorizare și 389 de unităţi de procesare (carne, peşte, lapte, miere, produse de morărit/panificatie.).

De asemenea, au fost realizate 597 de controale în trafic, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene și Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condiţiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum și respectarea restricțiilor sanitare veterinare impuse pentru mișcarea porcinelor din gospodăriile populaţiei situate în zonele afectate de focare active de pestă porcină africană.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancționate prin aplicarea a 256 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.116.944 de lei și emiterea a 2 ordonanțe de suspendare a activității.

De asemenea, a fost reținută oficial o cantitate de 1.817 kg de produse alimentare neconforme (carne și produse din carne, pește și produse din pescuit, brânză și produse lactate, produse de patiserie și panificație). Toate produsele neconforme au fost dirijate către unități de neutralizare pentru a fi distruse.

Principalele neconformități identificate au fost:

- Publicitate -

– manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– nerespectarea legislației în vigoare privind ambalarea și etichetarea produselor alimentare;

– transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor;

– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor alimentare;

– personal muncitor fără echipament de protectie;

– întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de prelucrare şi depozitare;

– vânzarea de animale fără documente sanitare veterinare;

– desfăşurarea de activităţi sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în locuri neînregistrate/ neautorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

În contextul pandemiei de COVID-19, controalele inspectorilor ANSVSA urmăresc atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. Totodată, este verificată și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor, echipamentelor și ustensilor folosite în activitatea de producție a unităților și operatorilor din industria alimentară .

Autoritatea reamintește cetățenilor următoarele recomandări:

– efectuarea la medicul veterinar a examenului trichineloscopic asupra cărnii obţinute de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii;

– carnea şi produsele din carne de porc rezultate în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăria proprie sunt destinate exclusiv consumului familial, fiind interzisă comercializarea acestora;

– persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar – veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.) se expun unui risc major de îmbolnăvire.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului instituției – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie,

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară și în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control până pe data de 7 ianuarie 2021 şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA județene/a municipiului București.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole