Amenzi URIAȘE aplicate de inspectorii ANSVSA înainte de sărbători

ansvsa

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, medicii veterinari din cadrul Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) împreună cu cei din Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA) efectuează controale tematice pentru a asigura consumatorilor un comerţ cu alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare.

Verificările urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul

În intervalul 26-28 aprilie 2021, la nivelul municipiului București au fost verificate 51 de unități comerciale și au fost aplicate 16 sancțiuni în valoare totală de 228.000 de lei.

În urma acestor verificări, inspectorii sanitari veterinari au retras de la comercializare peste 838 de kg de carne, din care 600 de kg carne de miel, acestea fiind dirijate către unităţi de neutralizare autorizate.

Dintre neregulile constatate și sancționate de medicii veterinari oficiali, menționăm:

  • Carne comercializatăfărăexpertiză sanitară veterinară;
  • Lipsă elemente de identificare a mărfii;
  • Neasigurarea trasabilității produselor alimentare;
  • Deficiențe privind starea de igienă spațiilor de depozitare și comercializare.

Controalele ANSVSA cu această tematică sunt îndesfășurare, urmând ca rezultatul final al acestor acțiunisă fie prezentat într-o comunicare ulterioară.

Recomandăm cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile.

Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.

Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

Rugăm cetăţenii să sesizeze orice nereguli constatate în domeniul siguranţei alimentelor, la următorul numărul de telefon al Call Center -ul ANSVSA: 0800-826-787, apelabil gratuit din orice reţea de telefonie.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.