Seceta face ravagii în România! Apă cu rația și amenzi crunte pentru fermierii care își udă grădinile cu apă potabilă!

Seceta instalată anul acesta în România nu pune în pericol doar recoltele fermierilor, ci chiar aprovizionarea populației cu apă potabilă! În zeci de localități din județele Cluj, Dolj, Iași, Satu Mare, Vrancea și altele s-a luat deja decizia raționalizării apei potabile, existând chiar pericolul întreruperii furnizării și al aplicării unor amenzi uriașe pentru cei care își udă grădinile cu apă potabilă din rețelele publice!

Și județul Bihor se confruntă cu lipsă cruntă a apei în mai multe localități, iar primarii au luat decizia restricționării furnizării apei potabile.

În localitatea Forosig, comuna Holod, localnicii s-au trezit că rețeaua comunei și bazinul de apă s-au golit total în două ore, înregistrând o pierdere de 500.000 de litri de fiecare dată când s-a încercat umplerea bazinului, scrie bihon.ro.

„De aproximativ o săptămână ne confruntăm cu mari probleme legate de distribuția apei, în special în localitatea Forosig. Încercăm să găsim sursa problemelor și remedierea acesteia. Până acum am ajuns la concluzia că între satele Hodiș și Forosig există o pierdere foarte mare pe care nu am identificat-o până acum. În cursul ultimelor două zile, am oprit și pornit apa de două ori către satul Forosig de la bazinul situat în Hodiș, iar în termen de nici două ore a rezultat golirea totală a rețelei comunei și a bazinului de apă, aceasta însemnând o pierdere de peste 500.000 de litri de apă de fiecare dată”, spune primarul Sandu Săsăran, care, pe lângă posibilitatea unor fisuri mari în rețea, nu exclude existența unor consumatori excesivi de apă.

La rîndul său, primarul din Pomezeu, Ioan Șora, este radical: „Uzi grădina din coloana de apă potabilă în comuna Pomezeu și ești depistat, se suspendă furnizarea”.

- Publicitate -

În comuna Lugaș, primarul Șorban Levente a luat decizia să întrerupă furnizarea apei noaptea, în intervalul oral 0.00- 6.00, atunci când mulți își udă grădinile pentru a evita căldura toridă de pe parcursul zilei care le-ar putea afecta culturile.

„Apa potabilă nu este pentru udatul grădinilor!”, atrage atenția primarul Levente, care spune că există chiar cazuri în care unii utilizatori au apelat la o metodă necinstită, încercând să ocolească contorul societății pentru a nu înregistra consumul real. „Dincolo de disconfortul creat altor consumatori din acea rețea, (…) o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii”, mai spune Levente.

Și la Balc ori Săldăbagiu de Barcău sunt mari probleme cu apa, de aceea primarul Sorin Sabău face eforturi pentru a reveni la un program normal de furnizare a apei. Astfel, a achiziționat un bazin de 300 mc care urmează să fie livrat în 4-6 săptămâni, mai notează bihon.ro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole