20 ianuarie 2022 - 10:45

Amenzi pentru românii care nu au asigurare pentru locuință în caz de furtună!

Atenție! Românii care nu au asigurare împotriva daunelor provocate de furtuni riscă amenzi de până la 500 de lei!

Pagubele înregistrate în ultima perioadă din cauza furtunilor și a inundațiilor au repus pe tapet problema asigurărilor obligatorii pentru locuință PAD.

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) este obligatorie, conform Legii nr. 260/2008, si acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor.

Prima astfel de poliță de asigurare a fost emisă în 2010, iar costul unei polițe PAD este cuprins între 10 și 20 de euro pe an.

Deși asigurarea locuinței este obligatorie prin lege de 12 ani, din datele existente la ora actuală, în România, din 9,1 milioane de locuințe, doar 1,7 milioane sunt asigurate. Restul de 7,4 milioane de locuințe ar putea rămâne fără nicio despăgubire în caz de cutremur, alunecări de teren sau inundații, acoperite de asigurarea obligatorie.

Dacă locuinţa dumneavoastră nu are asigurare împotriva daunelor provocate de furtuni, trebuie să știți că Legea nr. 260/2008 prevede și o serie de amenzi.

„Amenzile sunt cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar ele ar trebui aplicate de autorităţile locale cetăţenilor care nu au încheiat această poliţă” a declarat Nicoleta Radu, director general PAID, în cadrul unei emisiuni TV.