AMENZI PENTRU PROPRIETARII DE TERENURI CARE NU DISTRUG AMBROZIA

Proprietarii de terenuri din București vor fi obligați să combată ambrozia, plantă care cauzează alergii severe, după ce Consiliul general al Municipiului București a adoptat, în unanimitate, o hotărâre în acest sens.

Proiectul prevede amenzi cuprinse între 500 și 2.000 de lei pentru persoanele fizice care dețin terenuri infestate de această plantă și de la 2.500 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice.

„Administratorii domeniului public și privat al municipiului București, precum și persoanele fizice și juridice, titulari sau administratori de terenuri private situate pe teritoriul municipiului București au obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a Ambrosiei artemisiifolia (ambrozia)”, se arată în proiectul de hotărâre.

Totodată, se interzice utilizarea de erbicide pentru distrugerea ambroziei, dat fiind faptul că aceste lucrări de combatere și distrugere vor fi aplicate în mediul urban. Încălcarea acestei interdicții va fi considerată contravenție și va fi amendată cu aceleași sume.

Constatarea și sancționarea contravențiilor revine în sarcina Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București și a primăriilor sectoarelor 1 — 6, prin împuterniciții acestora.

Conform expunerii de motive, semnată de mai mulți consilieri generali PSD și ALDE, polenul acestei plante este puternic alergen, determinând simptome asemănătoare celor caracteristice astmului bronșic.

„Alergia la polenul de ambrozie, manifestată prin strănut în salve, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii și la ochi, lăcrimare și înroșirea ochilor sau chiar tuse și greutate în respirație este deseori interpretată și tratată ca o răceală persistentă care ‘nu răspunde’ la tratament”, prevede documentul.

Autorii mai arată că pentru persoanele afectate sunt importante atât tratamentul, cât și profilaxia, deoarece o rinită alergică netratată poate evolua în timp spre dezvoltarea astmului bronșic de cauză alergică. În perimetrul zonelor locuite se recomandă ca ambrozia să fie combătută în special prin metode mecanice (cosirea repetată).

Citește și

Comentariile sunt închise