26 mai 2022 - 03:57

Amenzi de peste 380.000 lei pentru comercianții de ouă, într-o singură zi!

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat comercianţii de ouă cu peste 380.000 de lei în cadrul unor controale care au avut loc marţi, 12 aprilie, se arată într-un comunicat al instituţiei remis AgroTV.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) intensifică, în această perioadă supravegherea pieţei, în ceea ce priveşte comercializarea produselor preferate de români, în perioada premergătoare Sărbătorilor pascale.

Potrivit reprezentanților ANPC, la nivelul întregii ţări, pe 12 aprilie 2022 s-au derulat acţiuni de verificare a modului în care sunt comercializate ouăle, „produsele-vedetă” ale acestui moment.

Astfel, au fost întreprinse, într-o singură zi, 114 acţiuni de control, în toată ţara, aplicându-se, până în prezent, amenzi contravenţionale în valoare totală de 380.000 lei.
„La întrebarea «ce a fost înainte oul sau găina?» nu a reuşit nimeni să răspundă. La fel nu am putut primit niciun răspuns pentru neregulile constatate într-o perioadă în care respectul ar trebui să fie suplimentar. Dacă nici de sfintele sărbători unii comercianţi nu înţeleg să-şi respecte cumpărătorii, mă întreb dacă mai există vreo şansă să o facă. A fi producător român nu înseamnă că ai mai puţine reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetăţean român şi el. Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Paştele reprezintă doar o şansă de câştig şi atât”, a afirmat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum şi oprirea definitivă de la comercializare a tuturor ouălor sparte sau cu termenul de valabilitate depăşit, precum şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, a unui magazin şi a unui raion specializat din altul, se mai arată în comunicatul ANPC.

Printre neregulile cel mai des întâlnite s-a aflat: neconcordanţe între preţul de la raft şi cel de la casa de marcat; comercializarea unor ouă cu data durabilităţii minimale depăşită; comercializarea unor ouă fără data durabilităţii minimale menţionată pe coajă; comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, aşezate alături de cele conforme; utilizarea unor spaţii de depozitare improprii cu rugină sau scurgeri de conţinut; expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate; nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte şi vopsite; comercializarea de ouă vrac, fără afişarea informaţiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creştere a păsărilor etc.) sau a preţului acestora, la raft; lipsa certificatului/autorizaţiei de producător; comercializarea unor ouă fără documente de provenienţă a mărfii; deficienţe privind regimul promoţiilor.

Reprezentanții ANPC menționează că acţiunile de control pe această temă vor continua şi în zilele următoare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.