23 aprilie 2021 - 13:22

Amendati pentru exploatarea forestiera ilegala!

Mai multe controale au fost desfășurate pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale asociate din exploatarea, transportul, deținerea, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase. În urma acestora, au fost identificate mai multe cazuri de exploatare forestieră ilegală.

Controalele au fost efectuate în perioada 27 februarie-04 martie a.c., de către polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Focșani, ai Direcției Silvice Vrancea și ai Ocoalelor Silvice de Regim.

Au fost realizate 192 de controale, din care 161 desfășurate pe drumurile publice, 19 în fondul forestier, 12 la depozite de materiale lemnoase/instalații de debitat lemn rotund. În urma acestora au fost constatate 15 infracţiuni prevăzute de Legea 46/2008 Rep. şi au fost aplicate 61 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de peste 76.000 lei. Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 139.12 m.c. material lemnos, în valoare totală de 39.000 de lei.

De asemenea, potrivit IPJ Vrancea, la data de 5 martie, polițiștii din Vârteșcoiu, județul Vrancea, au depistat un bărbat în vârstă de 45 de ani și un minor de 15 ani, ambii din localitate, imediat ce au tăiat 12 arbori, pe care ulterior i-au sustras din extravilanul localității Vârteșcoiu. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru tăiere fără drept de arbori și furt de arbori. 

În următoarea zi, la data de 6 martie, polițiștii din Vizantea-Livezi, județul Vrancea, au depistat un bărbat de 38 de ani, din comuna Câmpuri, care a tăiat ilegal și sustras 7 arbori dintr-o proprietate ce aparține unei alte persoane, din extravilanul comunei Câmpuri. În cauză a fost întocmit dosar penal.

Tot în aceeași zi, polițiștii din comuna Vidra, județul Vrancea, au depistat un bărbat de 36 de ani, din comuna Nereju, în timp ce transporta cu o autoutilitară pe DJ 205D Valea Sării cantitatea de 6 m.c., lemn de foc, fără aviz de însoțire a materialului lemnos. Potrivit IPJ Vrancea, față de conducătorul auto s-a luat măsura sancționării contravenționale, fiind dispusă, totodată, confiscarea cantității de material lemnos.