Amărăciunea fermierilor: „Promisiuni deșarte și atât!”

Fermierii români și-au exprimat amărăciunea încă o dată. În contextul promisiunilor și dezvinovățirilor ministeriale din conferința de presă a lui Nechita-Adrian Oros de joi, 3 iunie 2021, producătorii agricoli români îl acuză pe șeful palatului din B-dul Carol I, nr. 2-4, din București de bășcălie.

Într-o nouă postare de-a sa pe pagina oficială de Facebook de joi, 3 iunie 2021, Dumitru Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), actual fermier, acesta îl atacă la baionetă pe Nechita-Adrian Oros, actualul ocupant al palatului din B-dul Carol I, că ar face doar „promisiuni deșarte și atât!” în ceea ce privește mult trâmbițatele investiții în agricultură.

„Promisiuni deșarte și atât! Oros continuă bășcălia la adresa femierilor cu noi promisiuni! Despre marile investiții în agricultură, program ce ar trebui să înceapă în această lună, ne-a spus încă de la jumătatea lunii mai. Astăzi, le-a și prezentat într-un power-point frumos colorat, la o conferință de presă, de parcă fermierii fix de asta au nevoie.

„Atâta timp cât există precedent, orice promisiune a lui Oros este pusă sub semnul îndoielii. A mai promis ministrul vreo șase miliarde de euro. Acum promite doar trei, acești bani urmând a fi investiți – spune ministrul – în: exploatații agricole (760 de milioane de euro), în exploatații pomicole (122,70 de milioane de euro), în marketing pentru produse agricole (140 de milioane de euro), în marketing pentru produse din sectorul pomicol (10 milioane de euro), în drumuri agricole (100,66 milioane de euro), pentru instalarea tinerilor fermieri (100 de milioane de euro), pentru activități ce nu au legătură cu agricultura (50 de milioane de euro), pentru dezvoltarea fermelor mici (87 de milioane de euro, din care 26,10 milioane de euro pentru zona Montană), investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole (100 de milioane de euro), înființarea de grupuri de producători în sectorul agricol (5 milioane de euro), măsuri pentru agromediu și climă (288,76 milioane de euro), pentru agricultură ecologică (232,28 milioane de euro), «plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice» (660,12 milioane de euro), pentru bunăstarea animalelor – porc și pasăre (273,60 milioane de euro), «sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare» (40 de milioane de euro), «sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare» pomicol (10 milioane de euro), «prime pentru asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor» (20 de milioane de euro), iar prezentarea continuă cu gestionarea apei și chestii generale, dar fără o strategie coerentă”, menționa Botănoiu pe pagina sa oficială de socializare.

Cu amărăciune în condei, el continuă să-l taxeze pe actualul deținător al portofoliului Agricultură și spune că toate cifrele vehiculate de ministrul Oros ar fi „aruncate din avion”.

„Reamintește de banii din PNRR, adică de 6,5 miliarde de euro pentru irigații, dar ridică din umeri și susține că nu a convins cu «cel mai verde plan național». Când Bulgaria are în PNRR-ul lor peste 430 milioane euro destinați irigațiilor și desecare, oare cum au reușit bulgarii sa convingă! Dle Oros?

Dacă analizăm fiecare propunere în parte, ne dăm seama că aceste cifre sunt aruncate din avion. Sunt disproporționate și fără legătură cu realitatea din teren. Pentru zona montana alocă doar 26,10 milioane, domnule ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale? Nu mai bine renunțați la sumele alocate activităților ce nu au legătură cu agricultura (ăia 150 de milioane de euro) și mai ajutați zonele montane și tinerii fermieri, de exemplu? Însă cer prea mult… ”, a conchis Botănoiu.

Oros despre eșecul finanțării irigațiilor prin PNRR: „În primul rând nu este un eșec”

Întrebat în conferința de presă de joi (amânată cu 24 de ore, nejustificat, pe ultima sută de metri) pe cine consideră responsabil de eşec de a nu fi acceptată finanţarea strategiei de gestionare a apei prin PNRR, Nechita-Adrian Oros a replicat: „În primul rând nu este un eşec aşa cum a fost alcătuit programul. Îmi este greu să găsesc un vinovat. Dacă cei de Comisie nu au dorit să finanţeze partea de irigaţii, ci doar partea de desecare-drenaj, repet, cu siguranţă vom găsi resurse să facem ceea ce ne-am propus”.

Cu privire la motivul pentru care reprezentanţii Comisiei Europene au tăiat aceste fonduri din PNRR, ministrul a subliniat că i s-a transmis doar că proiectul nu a fost suficient de verde pentru irigaţii.

„Mie personal nu mi-au spus. (…) Ceea ce am aflat este că nu era suficient de verde pentru irigaţii. Asta este ceea ce a venit oficial de la CE, deşi în discuţiile tehnice niciodată nu ni s-a spus acest lucru”, a adăugat acesta.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole