ALTERNATIVA LA IMPORTURILE DE HRANA PROTEICA PENTRU GAINILE OUATOARE

Aprovizionarea cu hrana proteica pentru animale este scumpa și agricultorii trebuie să se bazeze adesea pe importuri de sroturi de soia. Un număr de fermieri europeni caută acum alternative viabile. Germanul Peter Probst, care conduce o afacere cu ouă organice, și Prof. Knut Schmidtke, președinte al Agriculturii ecologice la Universitatea Dresden de Științe Aplicate (HTW Dresden), au demarat un proiect de grup operațional pentru a testa și evalua impactul utilizării trifoiului în hrana animalelor.

Ferma lui Peter Probst a fost atestata ecologic din 2011. El deține peste 100 de hectare de teren agricol în statul german Saxonia. Pe lângă oi, vaci și cai, are 1600 găini ouătoare. Peter își hrănește în prezent găinile cu pelete care conțin făină de semințe de susan pentru proteine. Recent, a colaborat cu Institutul de Cercetare și Tehnologie aplicat ZAFT de la Universitatea din Dresda. Knut Schmidtke i-a sugerat lui Peter să testeze trifoiul roșu și alb ca înlocuitor potrivit. El explică: „În experimentele anterioare, trifoiul s-a dovedit a fi o sursă adecvată de azot în fertilizarea grădinilor, așa că am avut ideea de a-l folosi ca un compus proteic în hrana animalelor non-rumegătoare, cum ar fi găinile ouătoare”. Peter adaugă: „A trebuit să introducem trifoi în rotația culturilor noastre pentru nerumegătoare, deoarece aceasta este o bună practică agricolă în agricultura ecologică. Am ales să înființăm un Grup operațional pentru cultivarea trifoiului alb și roșu și să-l testăm pentru a crește proporția componentelor proteice din furajele produse în Germania și chiar în fermă.”

Peter a continuat:” Am vrut să evaluăm dacă foile de trifoi roșu și alb sunt ușor digerabile pentru găinile ouătoare și analizăm valorile nutriționale. În acest scop, am lucrat cu un expert în păsări și am încercat diferite amestecuri de furaje, pe găini de diferite vârste. De fiecare dată, am evaluat furajele în ceea ce privește performanța găinilor ouătoare și calitatea ouălor, comparativ cu alimentația obișnuită. Acest lucru s-a întâmplat la fiecare 8 săptămâni, într-un grup de 100 de găini.”

Proiectul funcționează de peste un an și rezultatele s-au dovedit deja utile pentru Peter. „Am aflat că trifoiul alb este într-adevăr bine adaptat ca o componentă alimentară. Pe de altă parte, atunci când 15% din peleții de trifoi roșu sunt folosiți în hrană, aceasta a avut o influență negativă asupra producției de ouă și a calității ouălor. Este posibil ca proporțiile mai mici să funcționeze mai bine. Când vine vorba de costuri, nu există o mare diferență în comparație cu componentele proteice normale. În funcție de valoarea nutrițională și conținutul de proteine, unele amestecuri pe care le-am testat au fost ușor mai ieftine, altele mai puțin costisitoare.”

Peter va folosi rezultatele în munca sa zilnică: „Am decis să începem folosind o proporție de pelete de trifoi alb de 5% în dieta găinilor ouătoare și vom crește treptat procentul. Pentru găinile cu vârste mai mari acest lucru înseamnă că furajele vor fi cu 0,01 euro mai ieftine pe kg. Pentru găinile tinere acest fapt face ca furajele să fie cu 0,02 € mai scumpe pe kg, deoarece conțin o cantitate suplimentară de 4% proteine ​​din cartof. Cu toate acestea, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a ratei de producție, iar furajele conferă gălbenușului o culoare foarte atractivă și uniformă.”

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.