Occidentul trage clopotele pentru altă năpastă: virusul gripei aviare se extinde în Europa!

Franţa a ridicat nivelul de alertă privind virusul gripei aviare, după ce o formă severă a virusului a fost găsită la păsări de curte din nord-est, pe lângă cazurile din ţările vecine Belgia şi Luxemburg, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii de la Paris, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

„Virusul gripei aviare H5N8 a fost descoperit săptămâna aceasta la rațe, găini, curcani şi porumbei aprţinând unei gospodării din regiunea Ardeni, toate animalele fiind sacrificate, ca măsură de precauţie. Este îngrijorătoare situaţia provocată de virusul gripei aviare. De la 1 august, au fost detectate 25 de cazuri în Europa, la păsări de curte dar şi sălbatice”, a informat Ministerul Agriculturii.
De acemenea, săptămâna trecută au fost raportate două cazuri de H5N8 în Belgia, un altul în Luxemburg, care avea legătură cu cel din Belgia.

Cele mai recente cazuri au determinat Franţa să crească evaluarea riscului de la „neglijabil” la „moderat”, astfel încât în unele zone păsările vor fi ţinute închise, a precizat Ministerul Agriculturii, care susţine totuși că aceste cazuri nu compromit statutul Franţei de ţară liberă de virusul gripei aviare, obţinut din nou după precedenta epidemie.

Franţa a sacrificat, iarna trecută, aproximativ trei milioane de păsări, pentru a stopa răspândirea virusului gripei aviare.

Din cauza focarelor de gripă aviară unele ţări care importă carne de pasăre, în special din Asia, pot impune restricţii comerciale la produsele din carne de pasăre.

La începutul lui 2014, virusul gripei aviare H5N8 a perturbat semnificativ producţia de carne de pasăre în Asia, iar la finele acelui an s-a răspândit şi în Europa,

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

În România, ultimele focare de gripă aviară, semnalate în luna mai a acestui an în județele Mureș și Harghita, au fost stinse în cursul lunii iunie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunțând, la 24 iunie 2021, că nu mai există nicio suspiciune de gripă aviară în țara noastră.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, în 2020, România a avut un efectiv de peste 70 de milioane de păsări. La ora actuală, România exportă 96% din producţia de carne de pasăre, iar ca volum a însemnat 83.000 de tone în 2020, în creştere cu 1,65% faţă de anul precedent.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole