26 ianuarie 2022 - 12:16

După PPA, altă năpastă adusă de mistreți! Fermierii au ajuns în pragul disperării.

Seceta pedologică nu este singurul dușman pentru culturile de porumb de anul acesta. Turme de mistreți au început să dea năvală, producând pagube enorme fermierilor.

Pentru mai mulți fermieri din comuna Cuzdrioara, județul Cluj, recolta de porumb de anul acesta s-a dus pe apa Sâmbetei, după ce mistreții au dat iama prin culturile lor, scrie publicația online dejeanul.

Oamenii au încercat să își protejeze singuri culturile prin diferite metode, după ce, spun ei, cei care răspund de fondul de vânătoare nu le-au oferit niciun sprijin. Pagubele produse de mistreți sunt imense, iar mulți dintre fermieri vor fi nevoiți să cumpere cereale pentru această iarna, cu toate că au muncit tot anul de dimineața până seara. Despagubirile primite nu acoperă nici măcar cheltuielile pe care le-au avut în primăvară cu însămânțarea.

Unul dintre fermierii afectați cel mai grav este Anton Nicolae, care cultivă în total 20 de hectare de teren cu porumb, în Cuzdrioara. Bărbatul spune că doar din asta trăiește și a muncit întreg anul de la 5 dimineața la 10 seara, dar, când să culeagă roadele, s-a trezit că mai multe parcele pe care avea porumb au fost distruse de mistreți.

“E prea mare efectivul de animale din această zonă. Nu se iau măsuri și s-a ales praful de tot. Am 7-8 parcele care să spunem că sunt de risc. Pot să mă împart să stau noaptea în 7-8 locuri deodată? Și asta după ce muncesc zilnic de dimineața de la 5”, s-a plâns Anton.

Doar la ultima „vizită”, mistreții i-au distrus aproape un hectar de porumb. A anunțat autoritățile, s-au facut toate demersurile pentru a fi despăgubit, au fost evaluate pierderile, dar despăgubirile primite sunt în bataie de joc, spune fermierul.

„Am o recoltă de aproximativ o tonă de porumb la hectar. Mi-au spus că, la toamnă, după ce recoltează, îmi vor da 200 de kilograme de porumb pentru distrugerile astea… Eu le hrănesc lor porcii și tot eu ies în pagubă”, a mai spus Anton cu amărăciune.

Sursa foto: dejeanul.ro