20 aprilie 2021 - 20:31

ALT TIP DE DAUNATORI IDENTIFICATI DE CERCETATORII DE LA… DNA

 • Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SIKO IMRE, la data faptei primar al comunei Belin, județul Covasna, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarele:
  În perioada 2010 – 2013, inculpatul Siko Imre, primar al comunei Belin, județul Covasna, a depus cu rea-credință, în calitate de fermier și persoană fizică autorizată, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafață de teren, de 40 ha (pășune), pe care nu o utiliza în realitate.
  În acest sens, la data de 12 mai 2010, între Primăria comunei Belin, reprezentată de viceprimar, în calitate de arendator și Siko Imre, primarul comunei Belin, în calitate de arendaș, a fost încheiat, cu încălcarea prevederilor legale, un contract de arendare având ca obiect suprafața totală de 40 ha (formată din trei parcele diferite, cu suprafețe de 20 ha, 15 ha și respectiv 5 ha), pe care l-a depus la A.P.I.A., în contextul menționat mai sus.
  Prin aceste demersuri, inculpatul Siko Imre a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 181.309 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

 • Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului LUPU GAVRIL, la data faptei și în prezent primar al comunei Hangu, județul Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
  În perioada 2009 – 2010, inculpatul Lupu Gavril, în calitatea menționată mai sus, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren mai mari decât cele pe care le utiliza în realitate.
  Concret, inculpatul a cerut sprijin pentru o suprafețele de 622,32 ha și 364,50 ha, deși în realitate utiliza doar 332,66 ha respectiv 197,21 ha, diferențele fiind utilizate în scopuri agricole productive (pășunat cu animale proprii) de către mai multe persoane fizice și juridice.
  Prin aceste demersuri, Consiliul Local Hangu a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.084.804 lei.
  În cauză A.P.I.A. s-a constituit parte civilă cu suma de 1.053.928 lei.
  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 

 •  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului CORBU VASILE pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
  În perioada 2009 – 2011, inculpatul Corbu Vasile a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren mai mari decât cele pe care le utiliza în realitate.
  Într-unul dintre cazuri, inculpatul a declarat în fals o suprafață cu 100 ha mai mare decât cea pe care o folosea în realitate.
  Prin aceste demersuri, inculpatul Corbu Vasile a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 267.463 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ialomița.
 •  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului GIMA STERE pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
  În iunie 2011 – martie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Gima Stere, personal și în calitate de asociat al unei persoane fizice autorizate, a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în care a atestat mai multe aspecte nereale, printre care și îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate (să fi lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru în cadrul unei ferme cu cel puțin 12 luni înaintea instalării pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole).
  Prin aceste demersuri, inculpatul Gima Stere a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 64.849 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă în cauză.
  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.