Institutul Național de Statistică (INS) atrage atenția că în luna mai a acestui an, față de aceeași lună din 2020, în cazul mărfurilor alimentare, uleiul comestibil s-a scumpit cel mai mult, cu 13,14%.
Și asta în condițiile în care România este unul dintre jucătorii importanți de pe piața florii soarelui.
Există și vești bune pe care INS le pune la dispoziția românilor. Mai exact, în mai 2021, cartofii s-au ieftinit cu 32,02% față de aceeași lună a anului trecut. Raportat însă la aprilie 2021, cartofii s-au scumpit cu 11,74%, iar ouăle s-au ieftinit cu 1,04%.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,8% în luna mai a acestui an, de la 3,2% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,70%, mărfurile alimentare cu 1,52%, iar serviciile cu 2,78%, potrivit datelor publicate vineri, 11 iunie 2021, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Încă de la începutul anului, experții agribusiness își puneau o serie de întrebări legate de producția de floarea soarelui și, implicit, de ulei: ”Cu o așa recoltă mică de floarea-soarelui, ce vor alege procesatorii să facă? Să limiteze vânzările de ulei brut, astfel încât regimul de funcționare al fabricilor să nu fie întrerupt de lipsa materiei prime? Sau să proceseze și să comercializeze uleiul de floarea-soarelui, evitând astfel o posibilă scădere a prețurilor pe piața uleiului vegetal?”.
Dacă în 2019, cu o recoltă de 3,56 milioane de tone, România a înregistrat cea mai mare producţie de floarea soarelui din Uniunea Europeană, în 2020 a atins doar 1,84 milioane de tone de pe o suprafaţă însămânţată uşor mai mică faţă de 2019, respectiv 1,21 milioane hectare (1,28 milioane ha anul trecut), şi un randament de 1.510 kg/ha, comparativ cu 2.783 kg/ha anul trecut.