28 iunie 2022 - 11:53

Consumul de alimente românești, promovat prin Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare

Promovarea consumului de alimente româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, se va face, începând de anul viitor, prin Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, o structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). fhddv

Agenția a fost înfiinţată în 2019, dar până acum nu a funcționat, pentru că nu avea specialiști, a arătat Marian Cioceanu, preşedinte al Asociaţiei Bio România, în cadrul emisiunii ZF Agropower, subliniind că rolul unei astfel de instituții este esențial pentru promovarea de alimente românești.

„În 2019 s-a deschis Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, pentru că ne lipseşte promovarea alimentelor. Trebuie implicaţi obligatoriu toţi actorii în crearea de politici şi strategii pentru dezvoltarea acestor produse, trebuie o direcţie de constultanţă să vindem bio, dar şi tradiţional. كازينو دبي Trebuia să-şi înceapă activitatea la 1 ia­nuarie 2020, dar s-au dat ordonanţe de urgenţă să se amâne. Dacă nu va funcţiona, România nu va ajunge, de exemplu, la 25% din terenuri cultivate ecologic până în 2030. Ultima amânare este 1 ia­nuarie 2022 şi ar trebui pregătită din această toamnă“, a declarat Marian Cioceanu.

- Publicitate -

Agenția pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare îşi propune să încurajeze fabricarea de produse agroalimentare certificate conform unui sistem de calitate voluntară şi să asigure marketingul corespunzător acestor produse, atât la nivel naţional, cât şi peste hotare. لعبه اون لاين

Personalul Agenţiei va fi format din funcţionari publici şi personal contractual, iar finanţarea acesteia se va face din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Marian Cioceanu a apreciat că Agenția a trebui să aibă un rol important în elaborarea, pentru prima dată, a unei strategii naţionale pentru agricultura ecologică, care să încurajeze consumul de alimente românești.

„Dacă Uniunea Europeană a impus ţinta ca 25% din agricultură să fie bio şi nu o respectăm, toţi vom fi penalizaţi, pentru că ne vor fi tăiate subvenţiile“, a menţionat Cioceanu.

În prezent, numărul operatorilor economici certificaţi ecologic în România este de circa 10.000. Suprafaţa cultivată ecologic de anul trecut a fost de 470.000 de hectare, adică 3% din suprafaţa agricolă totală.

Din păcate, „un mare minus este că exportăm materie primă bio, adică subvenţie dublă, şi importăm produse procesate bio, câteodată făcute cu materia noastră primă. Sectorul de procesare este foarte slab dezvoltat şi obiectivul nostru este să dezvoltăm procesarea în industria alimentară bio din România şi să diminuăm procentul de export al materiei prime“, a atras atenția Marian Cioceanu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.