21 septembrie 2021 - 17:10

ALIMENTE MAI SCUMPE PESTE TOT IN LUME

Indicele global al preturilor produselor alimentare a crescut in mai pentru a cincea luna consecutiv, dupa ce vremea nefavorabila a majorat preturile la porumb si branza, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura .

FAO publica lunar propriul sau index de preturi, care masoara modificarile inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In mai, acest indice a avut o valoare de 172,4 puncte, in crestere fata de 170,3 puncte in aprilie. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2018, dar indicele ramane cu 2,3% sub nivelul inregistrat in aprilie 2018.

FAO a subliniat ca pretul lactatelor a crescut in aprilie cu 5,2% fata de luna precedenta, in urma majorarii cererii pentru branza. Este a cincea luna de crestere a pretului lactatelor. Pretul cerealelor a urcat cu 1,4%, dupa ce fermierii din SUA s-au confruntat cu dificultati din cauza inundatiilor.

In schimb a scazut pretul zaharului si pretul legumelor

In a doua sa estimare pentru 2019, FAO previzioneaza ca productia mondiala de cereale se va situa la 2,685 miliarde tone, in scadere fata de ultima  prognoza .