25 ianuarie 2022 - 09:16

Atenție fermieri: algele marine pot fi periculoase pentru vaci și consumatori!

Algele marine folosite ca furaje pentru vite sunt benefice mediului, fiind un inhibitor de metan, dat pot fi periculoase atât pentru vaci, cât și pentru consumatori. Aceasta este concluzia unei cercetări recente efectuate de Wageningen University & Research (WUR), din Olanda.

Vacile expiră metanul puternic cu gaze cu efect de seră. Una dintre modalitățile posibile de a limita emisiile de metan de la vaci este prin hrănirea acestora cu alge marine Asparagopsis taxiformis.

Această algă conține concentrații mari de bromoform, o substanță care contracarează formarea de metan în rumenul vacii. Cercetările efectuate de Wageningen University & Research arată că bromoformul poate ajunge apoi în laptele și urina vacii.

„Bromoformul inhibă formarea de metan în rumenul vacii. Cu toate acestea, este și toxic ”, spune Wouter Muizelaar, cercetător la Wageningen Livestock Research.

Cercetări anterioare au legat Asparagopsis taxiformis de anomalii în peretele rumen al oilor.

„De aceea am vrut să știm ce efect are Asparagopsis taxiformis asupra vacilor. Ajunge bromoformul în lapte, urină, gunoi de grajd sau țesut animal? Ce se întâmplă cu asta? Această cercetare arată că bromoformul de la Asparagopsis taxiformis poate ajunge în lapte și urină. O indicație clară pentru a reconsidera dacă este de dorit să hrăniți acest tip de alge pentru vaci. ”

Efect pe termen lung necunoscute

Peretele de rumen a 2 din cele 12 vaci a fost examinat și, la fel ca la oi, acest lucru a relevat anomalii și semne de inflamație. Acest lucru îl îngrijorează pe Wouter Muizelaar.

„Bromoformul în forma sa pură dăunează sănătății. Cercetările anterioare au demonstrat deja acest lucru. Nu fără motiv există limite pentru cantitatea maximă de bromoform din apa potabilă. Nu există astfel de limite pentru alimente”, a spus el.

„Faptul că acum substanța poate fi găsită și în lapte este extrem de îngrijorător. Siguranța alimentară trebuie să fie întotdeauna deasupra oricărei forme de îndoială”, a arătat Muizelaar.

Cercetătorul subliniază însă că în prezent nu există lapte care să conțină bromoform în supermarketurile olandeze. Laptele din acest studiu a fost distrus.

Muizelaar concluzionează că algele marine care conțin bromoform pot reduce mult emisia de metan a vacilor, dar exprimă necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a exclude efectele negative pentru vaci și consumatori.

algele marine
Bromoformul din algele marine poate ajunge în lapte și în urina vacilor

Asparagopsis taxiformis

Această cercetare a avut în vizor în special algele marine Asparagopsis taxiformis, deoarece conține cantități concentrate de bromoform. Acum, că utilizarea acestui tip de alge ridică tot felul de întrebări, întrebarea evidentă este dacă algele marine ar trebui să nu existe deloc în hrana vacilor. Muizelaar explică faptul că alte specii de alge marine conțin mai puțin sau deloc bromoform, dar pot reduce și metanul.

„Lucrează ușor diferit, deoarece conțin alți compuși inhibitori ai metanului. Așadar, încă văd algele marine ca o opțiune promițătoare pe care ar trebui să o explorăm în continuare ”, a remarcat Muizelaar.