Alexandru Stanescu: ”Nu are cum sa fie interzisa la raft etichetarea produsului romanesc”

Președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu a declarat în emisiunea „Agricultura la raport” de la Agro TV că s-a discutat adesea de acel procent de 51 % de produse românești la care au survenit o serie de modificări privind aceste produse care sunt etichetate.
 
„Nu are cum, ca etichetarea produsului românesc, să fie interzisă la raft. Noi am dat o lege și am instituit și acea zi de 10 octombrie pentru ziua produselor românești. Îți trebuie o mare responsabilitate când treci pe etichetă că este produs românesc. Au fost mai multe sesizări ale CE și sesizări dar asta nu înseamnă că etichetarea produselor românești este o problemă. Legea cooperativei ar fi ajutat pentru ca aceste produse au intrat în supermarket, au intrare altfel. Produsul românesc este căutat de consumatorul român. În Parlament am creat un grup de lucru pentru acest segment al produsului românesc și așa găsim toate blocajele de ce nu se poate ajunge în supermarket. Vom găsi cele mai eficiente soluții pentru cei care produc produse românești. Este nevoie de materie primă din România, să fie fabricat aici și poate să aibă și steagul României”, spune Stănescu.
 
Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru precizează că trebuie să-ți asiguri tot mai ușor furnizori cu produse locale.
 
„Noi suntem la mâna hypermarket-urilor. Normele directivei poate să ajute relația cu hypermarket-urile. La unele produse avem producție sezonieră, la altele putem da și peste 51%. Dacă nu este lapte 100% românesc, nu mai este voie să fie scris că este produs românesc. Trebuie făcută dovada pentru aceste produse, a crescut exigența asupra provenienței acestor produse. Suntem noi pregătiți de punerea la raft a produselor românești? Sunt acei bani necesari pentru așa ceva? Au trecut 60 de zile dar au ajuns banii pentru așa ceva”, menționează Dorin Cojocaru în emisiunea „Agricultura la raport” de la Agro TV.
 
Președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu susține că fără o voce comună nu se pot rezolva problemele produselor românești, de la raft.
 
„Carne de vită și de pui importăm, despre ce produs românesc vorbim? Puteam să vorbim prin slalom și vorbeam de produs făcut în România. Noi în România, în momentul de față, plecând de la reclamația cuiva aproape ajungem să protejăm interesele retailerilor. Aceste societăți care activează în România importă și aduc din țările lor multe produse, materie primă. Cum apărăm micul producător local care nu are acces în hypermarket? Fără discuție că avem nevoie de asociațiile de producători care să negocieze pentru a aduce marfa la rafturile din supermarket. Dacă nu avem aceeași voce pentru situația actuală, marii jucătorii de pe piață vor face piața. Industria noastră nu are capacitate și nu poate fi nimic 100 % de la noi”, precizează Dragoș Frumosu.
 
Rețetele ar trebui revizuite pentru fiecare produs în parte, etichetate corespunzător. Este nevoie de investiții mari în fermele românești pentru a ne dezvolta.
 
Autor: Daria Diaconiuc

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole