Fermierul Alexandru Baciu: Noul PNS nu se mai potrivește conjuncturii de astăzi
Noul PNS și provocările din agricultură reprezintă obiective strategice pentru România. Și, ca orice factor de importanță majoră, în jurul subiectului se declanșează discuții pro și contra. Una dintre prevederile din PNS este obligativitatea impusă fermierilor ca 10% din terenurile exploatației să rămână pârloagă, iar agricultorii să primească o subvenție care să fie compensatorie.
Vrem să știm, de mâine, de ce anume ne apucăm: abandonăm terenurile, abandonăm zootehnia?
„Ce fac agricultorii? Noul PNS nu se mai potrivește conjuncturii de astăzi. Ce facem cu terenul pârloagă? Noi fermierii vrem să știm de mâine încolo de ce anume ne apucăm : abandonăm terenurile, abandonăm zootehnia? UE ne-a dat bani să ne dezvoltăm, dar noi am ars niște etape din 2007, până în prezent”, a spus fermierul Alexandru Baciu, în cadrul primei ediții a Romanian Agri Trade Summit organizate, miercuri, la București.
Nu sunt condiții de locuit la țară pentru tinerii fermieri
„Clasa socială, țărănimea, nu mai există astăzi. Sunt sate în România unde nu se mai vede decât pancarta la ieșire și la intrare, cu numele satului. Cum să vină tânărul, în satul de astăzi, când nu are canalizare, nu are toaletă, nu are un cinematograf, o cofetărie? Tinerii au copii. Ce facem ? Le spunem să vină să lucreze la țară și îi numim tineri fermieri. Așadar trebuie să dezvoltăm satul românesc”, este opinia clara a fermierului.
Nu marii fermieri au distrus satul românesc, ci cei care au plecat în străinătate
„Sunt oameni care spun că marii fermieri au distrus satul românesc. Nu este adevărat. Și vă spune un om care are 120 de oameni angajați doar din mediul rural. Nu noi am distrus satul românesc, ci cei care au plecat în străinătate. Unii au plecat de nevoie, dar alții din spirit de aventură. Nu marii fermieri au distrus satul românesc, marii fermieri ajută satul românesc”, a conchis Alexandru Baciu.
Romanian Agri Trade Summit, eveniment organizat, miercuri, la București a reunit peste 400 de specialiști din 13 țări, fermieri, traderi, precum și autorități.