Alexander Degianski: Legea biomasei este o necesitate!

Una dintre barierele care stau în calea tinerilor din agricultură, astfel încât să devină șefi de exploatații agricole la noi în țară, este și aceea de a nu fi descoperit de un factor decident care să investească încredere în ei, acestea sunt gândurile lui Alexander Degianski. Tânărul fermier se numără printre cei norocoși, însă este conștient că deși dacă acumulezi cunoștințele necesare conducerii unei ferme, lipsește norocul de a fi descoperit.

Invitat în emisiunea Agricultura, o șansă pentru România, printre foarte multe subiecte dezbătute, o altă problemă identificată de tânărul manager de fermă este și aceea a instabilității legislative, aspect de care se plânge mai tot sectorul de business de la noi din țară.

Alexander Degianski dă un exemplu concret în ceea ce privește legislația privind biomasa. El spune că România este singura țară membră a Uniunii Europene  unde nu există o astfel de legislație.

”Romania nu are cunoștințe despre cultura biomasei. Vă dau un exemplu personal. Momentan, administrez o societate care se ocupă, printre alte, de plantarea și cultivarea biomasei în județul Timiș. Am început în anul 2014 și am plantat 250 ha de biomasă, plopi și sălcii cu scopul de a le testa. Am investit sute de mii de euro, iar când am ajuns la un consens în ceea ce privește tehnologia, a apărut Legea 186/2017 care ne interzice să plantăm aceste culturi. Toată Europa se bazează pe culturi energetice, regenerabile, cu emisii zero. Nu este normal să se întâmple astfel de incertitudini.” , a spus pentru Agro TV tânărul de 30 de ani, care administrează o suprafaţă de aproape 5.000 de hectare de teren arabil.

Tot acesta mai susține că respectiva cultură ar putea să îi salveze pe fermieri la modul practic, nu doar teoretic, pentru că biomasa poate produce energie suficientă pentru suprafețe și sate întregi, însă statul se opune.

- Publicitate -

„Suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu are o lege a biomasei. Nu știm nici noi de ce. O plantație de hectar de biomasă poate să asigure până la zece tone de uscat. Poate fi folosită pentru tot ce înseamnă încălzire, producere de curent pentru clădiri industriale, pentru orașe, sate. Investiția initială este mare, cam 2000 de euro la hectar dar are avantajul că face niște bariere de protecție naturale, utilizează apa din subsol și automat ai certitudinea reușitei. Noua Politică Agricolă Comună, pune tot mai mult accent pe problemele legate de mediu. ”, s-a mai plâns fermierul.

Redactor: Cristina Ciobanu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole