Majoritatea fermierilor români nu fac agricultură performantă, iar pe lângă nivelul producțiilor înregistrate în țara noastră, acest lucru se reflectă și în forța de negociere a fermierilor cu factorii politici, susține Alexander Degianski, agricultor din județul Timiș.
”Există un aspect important care este foarte neglijat, acel fond mutual. Fără un fond mutual, ne trezim în situații similare cu cea din anul 2020, când jumătate din țară plânge în fața unor politicieni mincinoși, care au un singur scop, acela de a aduna voturi. Ne umilim noi, ca fermieri, și arătăm cât de mult am decăzut ca forță. Am văzut un interviu cu Miron Cozma, în care spunea că a schimbat 2 guverne cu 10.000 de mineri. România are, teoretic, peste 800.000 de fermieri activi la APIA; în realitate sunt vreo 20.000 fermieri serioși. Totuși, să nu avem o voce mi se pare rușinos”, a precizat Alexander Degianski într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea, în emisiunea ”Portret de Fermier”.
În viziunea agricultorului din județul Timiș, conceptul de fermă de familie nu trebuie bazat pe dimensiunea fermei sau a terenului pe care îl administrează, ci pe calculul economic.
”Noi trebuie să sprijinim fermierii existenți, nu să visăm că vom putea înființa ferme noi. Fermierii existenți, cei performanți în mod special, trebuie sprijiniți să facă performanță. Degeaba toată lumea vrea să lucreze suprafața lui, 2-3 hectare; nu este aceasta o soluție. O fermă de familie poate fi structurată în foarte multe moduri, nu este vorba de dimensiune, pentru că nu dimensiunea este etalonul performanței, ci calculul economic.
Dacă poți să faci un venit decent de pe 2.000 mp de șofran, este fermă de familie performantă; dacă poți să faci performanță cu 20 de vaci de lapte și 50 de hectare de teren, la fel; dacă lucrezi minim 100-150 de hectare de teren arabil, ești fermier. Dar haideți să nu ne îmbătăm cu apă rece și să zicem că cineva care lucrează 7 hectare de teren, dintre care 3 de grâu, 2 de porumb și 2 de floarea soarelui, se poate numi fermier. Nu, pentru că nu are cum să aibă un venit cu care să-și întrețină familia. Face agricultură din hobby, iar când faci din hobby, nu poți face performant”, a explicat Alexander Degianski.
Interviul complet poate fi urmărit în înregistrarea emisiunii ”Portret de Fermier”, pe canalul de youtube AGRO TV.