8 decembrie 2021 - 15:17

Alertă: zeci de tone de carne de pui cu salmonella depistate în România!

Zeci de tone de carne de pasăre, depistată cu salmonella, au fost deja retrase de pe rafturile din România și confiscate în ultimele 2 luni, potrivit Realitatea Plus. Cea mai mare parte a loturilor contaminate erau importate din Polonia.

Autoritățile sanitar-veterinare spun că românii trebuie să aibă grijă la carnea pe care o cumpără, atragând atenția că anul acesta s-a înregistrat o adevărată explozie a numărului de loturi de carne contaminată cu salmonella. În mod normal, numărul alertelor de salmonella nu depășește 4-5 lună, dar în ultima perioadă au fost emise 21 de astfel de alerte.

Prezența bacteriei în alimente nu poate fi detectată vizual sau olfactiv, de aceea cea mai sigură cale de a preveni contaminarea, în special în sezonul cald, este de a evita consumul de carne din surse incerte, dar nu numai. Ouăle, brânza, nucile, laptele nepasteurizat, fructele și legumele crude pot fi, de asemenea, o sursă de contaminare cu bacteria.

Semnele cele mai clare ale contaminării cu salmonella sunt crampele abdominale, diaree și febră care durează cel puțin câteva zile.