Alertă pe piața cărnii de porc: „S-a sesizat cineva?”, (Van, ASAS)

Sectorul cărnii de porc din România ar putea să dispară. Afirmația îi aparție șefului secţiei de Zootehnie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Ilie Van, declarație făcută vineri, 4 iunie 2021, în cadrul evenimentului „Agricultura românească în contextul globalizării”.

Potrivit precizărilor ing. Van, pe fondul majorării prețului cărnii de porc importate cu 25%, consumul s-a contractat cu 50.000 de tone în 2020 față de 2018.

Ca atare, spune Ilie Van, dacă România va continua în acest ritm, probabil că sectorul cărnii va dispărea.

„În 2018 importam 332.000 de tone de carne de porc. În 2020 am importat doar 280.000 de tone de carne de porc, deci am scăzut importul cu 50.000 de tone. Dar am scăzut şi consumul, de la 732.000 de tone la 675.000, fix cu ce n-am importat. Deci, 50.000 de tone n-am importat şi cu 50.000 de tone (a scăzut consumul, n.r.). Cauza principală a fost creşterea cu 25% a preţului la import. (…) S-a sesizat cineva că România a consumat cu 50.000 de tone mai puţin în 2020 faţă de 2018? Nimeni. Dacă vom continua în acest ritm, probabil că nu vom mai avea deloc carne de porc”, a precizat ing. Ilie Van în cadrul evenimentului de la ASAS.

O altă precizare importantă a lui Van a fost și aceea potrivit căreia una din cele mai mari probleme de cercetare este biotehnologia, care trebuie să se regăsească şi în materialul biologic, fie vegetal, fie animal, dar în acelaşi timp şi în construcţiile legate de tehnologii.

„Noua strategie agroalimentară europeană nu are nicio soartă de izbândă dacă cercetarea este lăsată deoparte. Şi nu e vorba numai de cercetarea agricolă, ci de modul de a privi cercetarea în mod global, ca politică la nivelul Uniunii Europene, şi care ne afectează teribil de greu. Cine va crede că problemele legate de schimbările climatice, de reducerea pesticidelor, inputurile pentru sistemele agricole vor putea fi realizate fără bază ştiinţifică solidă, fără soluţii date de cercetarea ştiinţifică Biodiversitatea animală cred că este problema cea mai mare pe care trebuie să o vedem, pentru că în sectorul vegetal există anumite adaptări”, a continuat Ilie Van.

Producția de carne a scăzut în 2020

În ceea ce privește producția de carne a anului 2020, potrivit spuselor lui Ilie Van, față de 2018 și 2019, aceasta atingea un nivel de doar 333 milioane tone.

„Cam toate speciile au scăzut, cu excepţia cărnii de pasăre, care a crescut la 136 de milioane de tone, cea mai mare producţie realizată de această specie. Dar atenţie foarte mare: din toată această producţie de 300 şi ceva de milioane de tone, doar 10-12% se comercializează. Deci, comerţul internaţional cu carne este de doar 10-12%. Asta, ca aviz celor care susţin că nu e nicio problemă dacă nu producem noi: cine nu produce la un grad de auto-suficienţă, măcar de 90%, nu poate să se hrănească, asta trebuie să fie clar.

În 2020, 90% din consumul de carne al consumatorului român a fost de porc şi de pasăre, iar 10% de bovine şi ovine. Dacă bovinele şi ovinele le putem valorifica mai bine pe piaţa externă, atunci creşterea porcului şi a păsărilor trebuie să fie cu destinaţie pentru piaţa internă, să ne asigurăm auto-consumul, auto-suficienţa, la un nivel la care să nu ne fie teamă”, a mai precizat șeful secţiei de Zootehnie a ASAS.

Cu privire la consumul cărnii de porc din China, Van estimează că prețul produsului pentru un consumator european se va majora semnificativ, ca urmare a diminuării producției chineze.

„China va fi, între 2020 şi 2024-2025, o mare importatoare de carne de porc. China, care produce cea mai mare cantitate de carne din lume, circa 50 de milioane de tone, din cauza pestei porcine africane şi-a redus producţia până la circa 35 de milioane de tone şi va importa 7-8 milioane de tone, iar Europa va fi, bineînţeles, principala furnizoare de carne de porc pentru China. Fiind principala furnizoare, se estimează că în Uniunea Europeană preţurile la carnea de porc vor creşte cu circa 25%. Este un alt semnal de alarmă, având în vedere situaţia sectorului de carne de porc din România.

Exportul cărnii de porc din Europa către China: de la 2,6 milioane de tone în 2018 la 3,7 milioane în 2020, deci un milion în plus în 2020 şi în 2025 se duce la 4 milioane de tone. Deci, la ce să ne aşteptăm: preţul la carne de porc în Europa va fi tot mai mare, iar noi n-avem porc în România. Ce facem? Va trebui să găsim soluţii, nu ne putem juca, pentru că lucrurile se vor agrava. Exportul către China este cel care va crea probleme aproape în toată Europa”, a conchis Van.

Producția cărnii de porc a României a scăzut de aproape trei ori în ianuarie 2021, de la 82.046 tone în luna decembrie 2020, la 27.617 tone carcasă, dar a fost în ușoară creștere, cu 1,8%, față de aceeași perioadă a anului 2020, când a fost consemnată o cantitate de 27.130 tone, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

În prima lună din acest an, au fost sacrificați 305.000 de porci, de trei ori mai puțini decât în decembrie 2020 (893.000 de capete), o lună în care consumul de carne de porc, conform tradiției, crește considerabil. Față de luna ianuarie a anului trecut, sacrificările de porcine au crescut cu două procente.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole