ALERTĂ: O BOALĂ FACE RAVAGII ÎN STUPINELE DIN HUNEDOARA

Apicultorii din judeţul Hunedoara se confruntă cu o situaţie de criză după ce mai mult de 35% dintre familiile de albine au murit pe parcursul iernii din cauza parazitului Varroa Jacobsoni şi a temperaturilor extrem de scăzute din anotimpul rece, relevă o primă evaluare a Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara.

„Mortalitatea la familiile de albine este în jur de 35-40%, iar factorul principal care a determinat această situaţie este parazitul Varroa Jacobsoni. Din păcate, procesul continuă pentru că albinele sunt îmbătrânite, mulţi stupi au rămas fără matcă şi nu putem spune că iarna a trecut”, a declaratpreşedintele ACA Hunedoara, Iosif Korb.

Potrivit acestuia, un alt factor care a contribuit la creşterea mortalităţii ţine de asigurarea rezervei de hrană pentru stupi în perioada de iarnă. Deoarece producţia de miere a fost redusă semnificativ din cauza condiţiilor meteo de anul trecut, apicultorii au fost nevoiţi să suplimenteze hrana albinelor. Cei care n-au avut bani au ajuns în situaţia de a nu putea asigura întreaga cantitate de mâncare necesară pentru toată iarna.

„În lipsa unui sprijin minim de la stat, mulţi apicultori n-au avut bani pentru a suplimenta rezervele de hrană pentru albine pe timpul iernii. Anul trecut producţia de miere a fost slabă. Cei care au făcut stupărit numai în staţionar au fost nevoiţi să hrănească familiile de albine. Au realizat ceva miere doar apicultorii care au putut pleca cu stupii în pastoral”, a completat Korb.

Preşedintele ACA Hunedoara a menţionat că asociaţia încearcă să vină în ajutorul apicultorilor, astfel că vineri, 10 martie, de la ora 16,00, la Casa de cultură din Deva va avea loc un seminar de informare al stuparilor asupra măsurilor care trebuie luate pentru protejarea familiilor de albine. La discuţii va fi prezent un specialist al Institutului de Cercetări Apicole din Bucureşti, iar între invitaţi se numără şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara. În timpul dezbaterilor vor mai fi discutate şi probleme ale ACA.

Parazitul Varroa Jacobsoni este cunoscut şi sub numele de „păduchele albinelor”, acesta fiind un acarian care se dezvoltă în celulele cu puiet de albine lucrătoare şi de trântori. Netratată, această parazitoză se poate extinde la întreaga populaţie de albine. De aceea, specialiştii recomandă mai multe tratamente anuale, de primăvara până toamna târziu, potrivit AGERPRES.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole