Alerta Meteo! Cod Galben de vant puternic. Care sunt regiunile afectate?

Agenția Națională de Meteorologie avertizează că începând de duminică, 5 aprilie, spre luni 6 aprilie, vântul va sufla puternic, în special în sud-estul țării. Până seara, la ora 21, este cod galben de vânt intens, în Muntenia, Dobrogea, sudul-vestul Moldovei și estul Olteniei, unde vor fi rafale de 55-70 de km/h. Vântul va avea intensificãri, cu viteze la rafalã de pânã la 55…60 km/h în judeţul Constanţa şi estul judeţului Tulcea şi de 75…80 km/h în zona montanã şi submontanã a judeţelor Caraş-Severin şi Mehedinţi. Vor mai fi unele intensificãri ale vântului cu viteze cuprinse în general între 40 şi 50 km/h, în cursul nopţii de duminicã spre luni (5/6 aprilie), pe litoral şi pe crestele montane, iar pe parcursul zilei de luni (6 aprilie) va fi vânt puternic și în regiunile sudice şi sud-vestice.

Caracteristici meteorologice
În aceastã perioadã, 05 aprilie-06 aprilie 2020 va predomina o vreme în general normalã sub aspect termic, în aproape toatã ţara. Temperatura medie diurnã a aerului va oscila între 3…12°C, limite apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a ţãrii.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 9…18°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimã a aerului se va situa între -6…6°C în majoritatea zonelor de culturã, valori mai scãzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, producându-se brumã şi îngheţ la sol.
Temperatura medie diurnã a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 1…11°C, valori favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-rãsãrire) la culturile înfiinţate pânã în prezent, precum şi continuãrii însãmânţãrilor de primãvarã (sfeclã de zahãr, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc).

Regimul pluviometric
Cu totul izolat, sunt posibile precipitaţii sub formã de ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificãri ale vântului la nivelul întregului teritoriu.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnã, se va încadra în limite scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Moldova şi Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local în nordul şi nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul şi izolat în centrul Transilvaniei. În Maramureş, Crişana şi Oltenia, local în nord-estul şi vestul Banatului, nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul şi sud-vestul Munteniei, rezerva de apã a solului va prezenta valori satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, procesele vegetative vor fi uşor încetinite.
Funcţie de data semãnatului şi agrotehnica aplicatã, orzul şi grâul de toamnã îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia, înfrãţire şi alungirea paiului (40-100%), în majoritatea zonelor de culturã.
Rapiţa se va afla predominant la înfrunzire (10-18 frunze) şi alungirea tulpinii (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu medie şi slabã pe terenurile afectate de seceta pedologicã cu diferite grade de intensitate, precum şi în semãnãturile tardive.
Speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea şi începutul creşterii frunzelor, iar la seminţoase se vor semnala înmugurirea şi dezmugurirea.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie vor predomina fazele de „plâns” şi înmugurire.
La culturile de primãvarã (borceag, mazãre, ovãz, orzoaicã, lucernã.) însãmânţate pânã la aceastã, izolat se vor putea înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare-rãsãrire). Totodatã, la floarea-soarelui, sfeclã de zahãr şi porumb se vor efectua pe suprafeţe agricole extinse, atât pregãtirea patului germinativ, cât lucrãrile de semãnat.
Lucrãrile agricole de sezon (semãnat, fertilizãri, erbicidãri, tratamente fito-sanitare, pregãtirea patului germinativ, etc.) se vor efectua în general normal la nivelul întregii ţãri.

- Publicitate -

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Efectuarea însãmânţãrilor culturilor din prima urgenţã (orzoaicã, ovãz, borceag, lucernã, sfeclã de zahãr);
  • Pregãtirea patului germinativ şi efectuarea lucrãrilor de semãnat/plantat la culturile de primãvarã (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea fazialã a cerealierelor de toamnã cu îngrãşãminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrãrilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tãieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole