Crescătorii de bovine înregistrează pierderi semnificative, aproximativ 1.000 de lei/animal anual, din cauza creșterii costurilor și scăderii consumului. Unul dintre motive este prețul mic cu care sunt nevoiți să vândă kilogramul de carne în viu, neschimbat de trei ani, în timp ce cheltuielile pentru crescători au crescut cu 30%.
Cu doar 30% din necesarul de consum acoperit din producția internă, românii se orientează către carnea de vită de import. Această situație afectează crescătorii de bovine autohtoni, care nu găsesc piețe interne la prețuri rentabile, generând pierderi anuale de aproximativ 1.000 de lei/animal.
Inflația a redus disponibilitatea financiară în gospodării, obligând producătorii locali să mențină prețurile sub costuri, pentru a atrage clienți. Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) trage un semn de alarmă menționând că, deși costurile de producție au crescut cu peste 30% față de acum trei ani, prețurile de vânzare pentru producători au rămas la fel.
„Crescătorii au solicitat în zadar, timp de aproximativ jumătate de an, un sprijin de cel puțin 70 de euro pe cap de vacă”, afirmă pentru economica.net Dumitru Grigorean, președintele ACBCR.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, efectivele de bovine au înregistrat o scădere de 1% la 1 iunie 2023 față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la aproximativ 1,83 milioane de capete. În ceea ce privește producția de carne de vită, în 2020, ACBCR raportează un total de 623.900 de tone, comparativ cu 428.250 de tone în 2019.
Din cauza numărului limitat de îngrășătorii de vite în România, crescătorii de bovine preferă să exporte în țări precum Croația sau Turcia. Peste două treimi din tineretul pentru îngrășare pleacă în afara țării, iar doar 30% din consumul intern este asigurat de fermele românești, restul provenind din import.
Te-ar mai putea interesa: APIA – Sancțiuni pentru crescătorii de bovine de carne