17 octombrie 2021 - 12:28

Alegerea lopeților. De ce lopeți aveți nevoie pentru grădinărit?

Alegerea și utilizarea corectă a lopeților în grădină este importantă. Alegerea tipului potrivit de lopată pentru locul de muncă vă va ajuta să lucrați mai eficient și să evitați rănile, de asemenea, va oferi rezultate mai bune pentru grădina dvs. 

Varietatea mare de lopeți disponibile în magazinele de grădinărit și hardware poate fi confuză. Din fericire, majoritatea lopeților de grădină se încadrează în câteva categorii comune, fiecare destinată a fi folosită pentru sarcini specifice grădinii.

Dacă v-ați întrebat vreodată „de ce lopată aveți nevoie pentru grădinărit”, acest articol vă va ajuta să vă răspundeți la întrebare. Înainte de a afla despre tipurile obișnuite de lopeți de grădină, este util să cunoașteți părțile unei lopeți.

De sus în jos, veți găsi coada, apoi mânerul, care variază în lungime, cu mânere mai lungi mai potrivite pentru săparea găurilor adânci și mânere mai scurte mai potrivite pentru sarcini precise. Urmează gulerul, unde lama este fixată de mâner. În partea de jos este lama, realizată de obicei din metal sau, în unele cazuri, din plastic.

Porțiunea plană din partea superioară a lamei se numește treaptă. Pasul vă permite să utilizați greutatea piciorului și a corpului pentru a împinge lopata în sol, ceea ce este mult mai ușor decât să folosiți doar brațele! Lama și vârful, numite și vârf, vin în diferite forme, în funcție de tipul de lopată. Acum, să învățăm despre lopată de grădină obișnuită și despre folosirea lor.

Lopata cu punct rotund:

Acest tip de lopata are o lama puternica cu un punct care o ajuta sa taie in sol. Este util pentru saparea gropilor.

Lopată cu punct pătrat:

Această lopată este utilă pentru ridicarea și mișcarea materialelor. Punctul pătrat poate fi, de asemenea, utilizat pentru a netezi solul în timpul proiectelor de amenajare a teritoriului.

Lopată de șanț sau irigare:

Această lopată are o lamă pătrată și îngustă, care este bună pentru a face o gaură adâncă fără a deranja plantele din apropiere. Poate fi folosită pentru transplantarea sau îndepărtarea plantelor individuale sau, după cum sugerează și numele, pentru săparea tranșeelor ​​de irigare.

Pică de scurgere:

Un văr al lopatei de șanț, pică de scurgere are o lamă îngustă cu vârful rotunjit. Este minunată pentru săpat găuri înguste, pentru transplantul de flori sau arbuști și pentru săparea sau degajarea tranșeelor.

Lopată scoop:

Cu lame late, concavă și vârfuri plate, această familie de lopeți este făcută pentru ridicarea și mișcarea materialelor. O lopată de zăpadă este un exemplu. Alte lopeți scoop sunt făcute pentru lopătarea materialelor de cereale sau de peisaj, cum ar fi mulci.

Răzuitor:

Aceste lopeți au lame mici și vârfuri plate. Puteți să le folosiți pentru a îndepărta buruienile sau pentru a îngriji marginea gazonului ca înlocuitor al tăietorului.

Mistria:

Aceasta este o lopată mică pentru utilizare cu o singură mână. Lama mică cu vârful ascuțit face mistria utilă pentru transplantul de răsaduri sau flori mici, repotare și alte sarcini precise.

Lopată de grădină:

Acest instrument de jur-împrejur are o lamă rotunjită și un vârf ușor ascuțit. Este util pentru săpat, transplant, ridicat și tot felul de sarcini de grădină.

Pe baza informațiilor de mai sus, acum puteți alege tipul corect de lopată pentru sarcina dvs., ceea ce va face mult mai ușor utilizarea lopeților în grădină. Pentru săpat, alegeți o lopată cu punct rotund pentru sarcini mai mari și o mistrie pentru sarcini mai mici și de precizie.

Utilizați o lopată de șanț sau o lopată de scurgere pentru săparea găurilor înguste pentru transplanturi, pentru îndepărtarea plantelor cu rădăcini adânci sau pentru săparea tranșeelor ​​pentru irigare. Pentru ridicarea și mișcarea materialului, alegeți o lopată cu punct pătrat sau o lopată scoop, în funcție de tipul și greutatea materialului. Pentru îndepărtarea buruienilor, alegeți un răzuitor sau tăietor. Pentru sarcini generale de grădinărit, lopețile de grădină și gletele sunt instrumente utile pentru toate tipurile.