Alba: Peste 20 de membri în Asociaţia Cultivatorilor de Lavandă

lavanda_iulieAsociația producătorilor de lavandă Alba are până acum 22 de membri, care cultivă cu această plantă, la mare căutare mai ales pe piața externă, 12 hectare de teren din județ.

Așa cum se cunoaște, lavanda este cultivată de mii de ani pentru parfumul său deosebit, dar și pentru proprietățile  sale  calmante și antiseptice. Este un arbust cu o floare foarte frumoasă de diferite culori (albastru, mov, roz, alb), cu parfum mediteranean. Arbuștii de lavandă nu au nevoie de o atenție deosebită, așa încât fermierii trebuie doar să aibă grijă ca plantele să primească suficientă apă în perioadele secetoase.

Potrivit președintelui asociației albaiuliene, Radu Călin, cei 22 de membri cotizanți au reușit să achiziționeze un distilator, care îi ajută să obțină uleiul esențial de lavandă. Spre exemplu, de pe un hectar de teren cultivat cu lavandă s-a obținut, în acest an, de la culturile aflate în anul 2 de producție, aproape 40 de litri de ulei esențial. Din cel de-al treilea an, când plantația va fi în perioada de producție, producătorii albaiulieni vor depăși 60 de litri de ulei esențial la hectar, pentru că producția de floare la hectar ajunge la 2.000 kg. În cel de-al treilea an al culturilor de lavandă producția de floare se apropie de 3.000 kg la hectar. (Integral pe ziarulunirea.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole