Sute de persoane din Vinerea au participat în Joia Mare la o procesiune și la un ceremonial religios care datează din 1946, an în care preotul paroh din acea vreme a decis că „paștele” să fie dat, în comun, de localnicii care împlinesc în cursul anului respectiv vârsta de 60 de ani.
În general, în satele din Transilvania a existat și există o concurență între localnici în a oferi „paștele”, respectiv pâinea și vinul, de aceea, pentru a elimina eventualele neînțelegeri între oameni, preotul Ioan Sabău, din Vinerea, a stabilit, în urmă cu șapte decenii, ca acestea să fie date de către sătenii care în cursul anului respectiv împlinesc 60 de ani.
Așa se face că de atunci, indiferent pe unde s-au răspândit prin țară sau în afara ei, vinerenii în vârstă de 60 de ani revin acasă pentru a deveni ‘pășteni’, acestora revenindu-le misiunea de a pregăti și împărți ‘Paștile’ pentru întreaga comunitate.
Anul acesta, numărul „păștenilor” este de 58. Ei s-au adunat, joi, încă de dimineață, la biserică, de unde au plecat, în frunte cu preoții, la casa „pășteanului gazdă”, unde a fost oficiată o slujbă religioasă.
Aici s-au împărțit lumânări împodobite cu verdeață și panglici tricolore, care vor fi aprinse în Noaptea de Înviere, pâinea a fost pusă în desagi, iar vinul într-un butoi nou și duse la biserică de un alai în fruntea căruia s-au aflat cei 58 de „pășteni” îmbrăcați în costum popular și purtând steagul României, cel al Uniunii Europene și prapuri bisericești. Acestora li s-au alăturat în procesiune familiile localnici, oficialități locale și județene
La biserică, „păștenii” au luat parte și la un parastas în memoria colegilor de generație care au murit înainte de a împlini 60 de ani.
Pregătirile pentru acest obicei debutează încă de la Bobotează, când generația care a organizat în anul precedent Paștile predă ‘mandatul’ celor care vor împlini în cursul anului vârsta de 60 de ani. În fiecare lună, până la Paști, oamenii se adună și discută problemele care trebuie organizate ca totul să iasă perfect. (Sursa: AGERPRES)
