Semnal de alarmă: Un parazit necruțător face ravagii în România!

Iarna aceasta s-a dovedit a fi una extrem de grea pentru apicultorii din România: un parazit a afectat drastic populaţiile de albine și încă ridică ridică serioase probleme acolo unde tratamentele nu au fost aplicate la timp şi corect, avertizează vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Hunedoara, Tiberiu Korb, citat de Rador.

Potrivit estimărilor apicultorilor, parazitul denumit Varroa jacobsoni a ucis până acum circa 20% din familiile de albine din România, însă, până la ieșirea definitivă din iarnă, lucrurile ar putea evolua și mai rău.

„Din păcate, avem probleme la nivel de judeţ şi nu numai la nivel de judeţ. La nivel de ţară, în primul rând, anul trecut a fost o infestaţie foarte mare cu Varroa jacobsoni. Apicultorii, în timpul verii, au susţinut că nu există infestaţie, că familiile sunt foarte puternice, şi au minimalizat şi tratamentele şi le-au început târziu. Foarte multe familii, la ora asta, au dispărut (…). Din estimări, cam 20% din efective s-au cam dus. Iarna nu s-a terminat încă, până în aprilie mai pot fi surprize”, a declarat Tiberiu Korb, pentru Rador.

Din fericire, infectarea stupilor cu Varroa jacobsoni poate fi încă stopată prin utilizarea unor benzi speciale, a adăugat reprezentantul apicultorilor din Hunedoara.

„Ceea ce a mai rămas din familiile respective trebuie unificate şi făcut de tratamente. Sunt foarte multe soluţii de a face tratamente şi trebuie puse aceste benzi pentru că albinele, prin atingere, îşi mai revin. Să ştiţi că încurajez apicultorii, că vin la mine foarte supărați şi le spun, totuşi, să le pară bine pentru că am făcut nişte cantităţi de miere. Să practice în continuare apicultura, să iubească albinele”, mai spune Tiberiu Korb.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole