26 ianuarie 2022 - 12:32

Veste privind ajutorul de minimis pentru legumele în spații protejate. Cine contestă Programul

Bugetul alocat schemei de ajutor de minimis pentru legumele cultivate în spații protejate, în anul 2021, va fi până la urmă acordat pentru ciclul prelungit de producție și pentru ciclul doi de producție, iar legumele agreate vor rămâne aceleași, cu excepția verzei.

Anunțul a fost făcut miercuri, 26 mai 2021, de Ion Păunel, coordonator centre regionale la Sindicatul Producătorilor Agricoli (SPA) Olt și reprezentant al Uniunii Salvăm Țăranul Român, pe pagina sa de socializare.

Potrivit postării sale pe Facebook, fermierii pot opta pentru una dintre culturile agreate, și anume tomate, ardei gras, kapia, castraveți sau vinete.

„Am purtat mai multe discuții cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii pentru a putea debloca HG privind ajutorul de minimis pentru legumele cultivate în spații protejate, în anul 2021. După întârzierea destul de mare și nejustificată privind avizarea acestui act normativ de către celelalte ministere avizatoare, în special cea de la Ministerul de Finanțe, condițiile și termenele prevăzute în proiectul inițial de HG nu-și mai regăseau aplicabilitatea pentru cei mai mulți dintre noi.

„Am reușit, pe calea dialogului, să agreăm o soluție prin care să deblocăm situația neplăcută creată de aceste întârziere a avizării, și anume bugetul alocat acestei scheme de ajutor de minimis va fi acordat pentru ciclul doi de producție, iar legumele agreate vor rămâne aceleași cu excepția verzei. Fermierii care au mizat pe ciclul prelungit de producție și cei care vor cultiva pe ciclul doi, vor avea posibilitatea de a se înscrie în Program odată cu apariția HG și până la sfârșitul lunii august.

„Înscrierea în Program se va face prin APIA, iar fermierii pot opta pentru una dintre culturi, și anume tomate, ardei gras, kapia, castraveți și vinete. Fermierii care s-au înscris la APIA cu anumite culturi, vor avea posibilitatea să se înscrie în Program cu legumele cultivate pentru ciclul doi pe o suprafață de minim 1.000 de metri pătrați.

„Perioada de recoltare și comercializare va fi luată în calcul începând cu luna noiembrie până în decembrie, cu posibilitate devansării perioadei de recoltare în funcție de condițiile climaterice. De asemenea, vom avea doar o vizită pe teren după ce, în prealabil, vom anunța DAJ cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, pentru a face evaluarea producției”, a scris Păunel pe pagina sa de Facebook.

Contestatarii „politicilor” PNL

Luni, 24 mai 2021, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, declara cu amărăciune în glas în cadrul emisiunii „Reporter 24” că programul Tomata a fost anulat, chiar dacă acesta a fost un real succes.

„Este o certitudine pentru toţi că programul n-a fost suspendat, ci a fost anulat (…). Programul Tomata a fost un real succes şi chiar foarte mulţi tineri s-au întors din străinătate şi au luat aceşti bani şi au reuşit să-şi pornească afaceri în agricultură. (…) Au venit profesioniştii liberali la guvernare şi agricultura românească este subfinanţată în cel mai cronic mod. Au fost foarte multe nemulţumiri, foarte multe proteste, nu sunt interesaţi şi nu interesează pe nimeni de durerea agricultorilor”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Deputatul PSD a adăugat că ministrul Oros nu ştie cum să acţioneze şi nici nu este interesat de acest lucru.

„Ştim ce s-a întâmplat cu despăgubirile, când însuşi ministrul Agriculturii a votat împotriva amendamentului depus de noi. Chiar miercuri, va fi un nou protest, poate primul real, aşa cum vedem în afară: va fi un protest cu tractoare, în jurul Parlamentului. Poate, numai în acest fel, înţelege cineva că Agricultura este în colaps şi actualul ministru, pe lângă faptul că nu înţelege ce are de făcut, nici măcar nu este interesat de acest lucru”, a conchis Chesnoiu.

La rândul său, Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt, scria pe Facebook marți, 25 mai 2021: „Unde sunt postacii păcăliți de liberali? Care promiteau 4.000 euro/1.000 mp de solarii?”.

Fostul secretar de stat MADR, actual fermier, Daniel Botănoiu, a comentat și el la postarea lui Ciobanu, contestându-i autoritatea lui Păunel: „Pai întreabă-l pe Dl. Păunel care încerca să mă convingă de faptul ca programul propus de Dl. Oros este mult mai bun! Acum poate ne explica unde sunt banii promiși legumicultorilor!!! Aferim celor ce nu au crezut!!”.

17 mai 2021 ar fi trebuit să fie termenul-limită până la care fermierii trebuiau să depună la APIA cererile pentru accesarea noului program pentru sprijinirea producției de legume în spații protejate.

Actul normativ al programului s-a blocat, însă, în procesul de avizare, la Ministerul Finanțelor Publice, unde aștepta deja de câteva săptămâni avizul pozitiv.

Fermierii care așteptau lansarea programului se declarau la acea vreme de-a dreptul bulversați, neștiind cu certitudine dacă vor mai putea să acceseze sprijinul. Agricultorii erau, și așa, dezamăgiți de modificarea programului Tomata, din cauza reducerii bugetului alocat schemei de ajutor de minimis, dar și a micșorării sprijinului la 2.000 euro/1.000 mp.